Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nedělní obří bleší trh El Rastro / foto: Lili

Top 10: co musíte v Madridu

Navštívili jsme Madrid a zjišťovali, co během osmačtyřicetihodinové návštěvy stojí za to zhlédnout. Pokud do španělské metropole míříte, nabízíme desítku tipů, co na místě nepropásnout.

1. Noční Madrid

Madriďané milují život na ulici. A žít to tu začíná až v noci. Tu páteční a sobotní se v malých uličkách scházejí mladí a popíjejí buď pivo nebo "calimochu"- červené víno s kolou. Zajít si večer na skvělé jídlo, popít víno a pak si zatančit, to prostě musíte. Už jen proto, že je tu údajně nejkrásnější diskotéka na světě. Má 13 obřích sálů a sídlí v městském paláci na ulici Palacio de Gaviria 74.

 
2. Býčí zápasy

Madrid je hlavním světovým městem býčích zápasů, sezóna trvá půl roku. Mají tu obří arénu, kam se vejde 23 000 diváků. Když se tu nezabíjejí býci, vystupují tu popové hvězdy. Také je tu muzeum býčích zápasů. Korida je pro Madriďany jako pro nás hokej. V hospodách ji sledují na obřích obrazovkách, nejlepší matadory tu zná každý, jsou tu možná slavnější než kdejaký politik nebo herec.

 
3. Flamenco

Nejen korida, ale i flamenco má svůj domov v Madridu. Tento tanec vznikl v 18. století v Andalusii. Ve městě vystupují ti nejslavnější umělci světa, mnozí na proslulé malé scéně v Casa Patas 75.

 

4. Plaza Mayor a bloudění uličkami

Zajít si na hlavní madridské náměstí Plaza Mayor, to už patří k věci. Toto náměstí patří turistům, jsou tu pouliční umělci, muzikanti. I tady se odehrávaly býčí zápasy, ale náměstí zažilo i soudy s kacíři a následné upalování za časů inkvizice. Na koho by tu bylo moc rušno, může zapadnout do jedné z mnoha postraních uliček. Nechte se jen tak unášet a pozorujte a nasávejte atmosféru, to taky stojí za to.

 
5. Prado

Madrid je metropole umění, nabízí hned tři velké obrazárny světového významu, z nichž nejzajímavější je asi Prado. Skoro každý obraz je umělecký klenot, Prado už samo o sobě stojí za cestu do Madridu. Ve svých sbírkách má 7500 děl, vystavuje "jen" třetinu z toho. Chce to vybrat si, co a jakého malíře konkrétně chcete vidět, všechno se asi nedá stihnout ani za celý den. Studenti do 25 let mají slevu, mohou uhádat i vstup zdarma, jako se to povedlo nám. Každou neděli odpoledne je vstup volný, ale to pak není k hnutí a k některým obrazům se ani pořádně nedostanete.

 
6. Retiro

Ve starém královském parku Retiro tepe srdce Madridu, když je hezky, můžete se tu projet na lodičkách, zaběhat si, uspořádat piknik. O víkendu je tu rušný vesnický jarmark. Scházejí se tu umělci, milenci i sportovci. Pod sochou Alfonse VII. jsou chlapíci, co vám věští z ruky, lidé hrající na bonga i huliči trávy. V parku je k vidění jedinečná socha - samotný Lucifer. Je tu i les zesnulých, který připomíná bombový útok na Madrid z 11. března 2004, je v něm tolik cyprišů, kolik lidí při útoku zemřelo.

 
7. Móda a nákupy

Oblečení i boty se tu dají koupit i levně, nejlepší jsou na to sezónní výprodeje tzv. "bajas" (přelom ledna-února a června-července). Většina obchodů má otevřeno od Po-Pá 10-14 a 17-20. Ano, tady mají polední siestu pěkně dlouhou. Dražší výstřední mladou módu seženete v obchodě "MOMA" v ulici "Almirante 8". Pro milovníky módy a nákupů je tu i "Calle Fuencarral" - ulice v centru města, nejodvážnější módní ulice v Madridu. Chcete ušetřit? Pak vyrazte na jih od náměstí "Puerta del Sol", tam na "Calle Carretas" najdete spoustu cenově výhodných obchodů s módním zbožím. Chcete si koupit levná CD nebo vinyly? To můžete ve čtyřech obchodech na nenápadné ulici "Costanilla de los Ángeles" ve Starém městě.

 
8. Fotbal

V Madridu je stadion fotbalového klubu Realu Madrid. Vedle samotného zápasu mezi desetitisíci fanoušky na rozlehlých tribunách si můžete projít i sál trofejí s fascinující sbírkou mistrovských pohárů. Stadion včetně trofejí si můžete prohlédnou i s průvodcem zhruba za 9 eur.

 
9. Bleší trh

Někteří Madriďané v neděli vyráží do kostela, až 80 000 jich ale míří do uliček kolem "Plaza Cascorro" na nejznámější blešák zvaný "El Rastro". Na 13 000 stáncích najdete všechno možné od etno-oblečení, přes ručně vyráběné šperky či zajímavé motopřilby. Jsou tu ale i věci, které hned za prvním rohem můžete zahlédnout ve výloze za něco vyšší cenu.

 

10. Palmový háj ve staré nádražní hale

"Estación de Atocha" je stará nádražní hala z roku 1891, 100 let sem zajížděly lokomotivy, dnes je tu tropická palmová zahrada. Hned za starým nádražím je nádraží nové, právě sem před 4 lety přijížděl jeden ze čtyř vlaků, ve kterých islamističtí teroristé odpálili bomby. Tehdy v Madridu zemřelo 191 lidí.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40