Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zábava v klubu / foto: Shutterstock

Poslední prázdninová pařba v Istanbulu

Největší město Turecka může nabídnout mnohem více než jen známé pamětihodnosti. Zvláště vzrušující je noční život metropole. Co si ještě užít poslední dny prázdnin v bouřlivých istanbulských klubech?

Pro hladovějící po večírcích a návštěvníky scén vedou všechny cesty do Beyoglu, trendové a moderní městské čtvrti Istanbulu. Tady, kde je jeden bar a klub vedle druhého, bije srdce města. Tato čtvrť je centrem západem ovlivněného Istanbulu, což je možné vidět na četných budovách z přelomu 20. století, které byly postaveny v secesním stylu.

magazin.cz


Beyoglu bylo založeno ve 13. století jako janovská obchodní kolonie. Věž Galata je poslední známkou ve 14. století postaveného opevnění. Na nejvýše položeném místě městské části, náměstí Taksim, se nachází známý nákupní bulvár Istiklal Caddesi s mezinárodními obchodními domy a obchody.

Od počátku 90. let je tato ulice uzavřena pro silniční provoz, avšak od té doby tu opět jezdí historická tramvaj. V ulicích kolem Istiklal Caddesi jsou mnohé obchody, restaurace, občerstvení, křesťanské kostely a jedno tržiště. Tradičně bylo Beyoglu obýváno Evropany Istanbulu a je vedle čtvrti Ortaköy centrem nočního života.

magazin.cz


Přímo z jachty
V klubech panuje většinou čilý ruch až do brzkých ranních hodin. V Beyoglu existuje více než 600 lokálů, které se starají o to, aby tato čtvrť nikdy neusnula. Jedním z největších klubů pod širým nebem v Evropě je diskotéka Laila. Komu se podaří dostat se přes portýry, vstoupí do pořádné říše zábavy.

 

Je zde na výběr větší množství barů a restaurací. Většinu místa zabírají ovšem obrovské taneční plochy. Chrám večírků leží přímo na Bosporu a umožňuje hostům přijet na jachtě, aby mohli vstoupit do diskotéky přímo z paluby.

magazin.cz


Zvláště o víkendech se tlačí masy lidí na Istiklal Caddesi a oddávají se nákupním vášním. Dopředu se člověk nejlépe dostane po tramvajových kolejích, které jsou každých deset minut vyklízeny, když se červená historická tramvaj snaží krokem projet.

 

Až do pěti hodin ráno tu panuje velká tlačenice, jelikož malé obchody mají ještě otevřeno. Vedle diskotéky Laila pod širým nebem slaví lidé i v "Babylonu", jedné z nejvyhlášenějších adres města, kde se dá poslouchat živá hudba – od tureckého popu přes jazz až k místní rockové elitě.

magazin.cz


Dále se jde do Ortaköy

Pro koho jsou o víkendech hojně navštěvované lokace v Beyoglu příliš plné, odbočí jednoduše do severně položeného Ortaköy. Je snadné najít cestu do jednoho z nejoblíbenějších nóbl klubů v Ortaköy: jednoduše sledujte drahé limuzíny.

Zde se také nachází "královna" mezi nočními kluby Istanbulu, "Reina". Reina má jen malou konkurenci v podobě "Crystalu" anebo "Sortie". Ve všech těchto klubech existuje možnost přirazit s lodí ke klubovému molu a takto se dostat přímo do lokálu.

magazin.cz

 

Kdo tolik netouží po "smetánce Istanbulu", ten se jednoduše vydá k Bosporu a užije si pohled na ohromný dojem dělající most přes Bosporus, který spojuje Evropu s Malou Asií.


Nóbl čtvrť Nisantasi

V Nisantasi se setkávají zámožní lidé Istanbulu za účelem nakupování a oslav. Známé designérské značky jsou tu zastoupeny v elegantních buticích. Nisantasi je kromě toho známá svými domy s apartmány, které jsou postaveny ve stylu Art Nouveau a jsou přednostně obývány jako rezidence bohatých Turků a prominentních osob ze světa umění a kultury.

 

V této čtvrti bydlí a pracuje většina cizinců. Zvláště o sobotních nocích je Nisantasi místem srazu oněch návštěvníků scén, kteří se v kavárnách a barech chtějí podívat na vybranou společnost Istanbulu.

magazin.cz


Není to k zahození: Kadiköy

Domov sportovního klubu Fenerbahce Istanbul je známý svými úzkými uličkami a kostely. Člověk si tu může odpočinout od hektického shonu města v některých příjemných pivnicích se studentským publikem mezi starými řeckými a arménskými kostely a pěší zónou s bleším trhem.

 

Kadiköy se také velmi dobře hodí pro nakupování. Nabízí velké množství rozmanitých obchodů, které v těchto malých klikatých uličkách jen čekají na to, abyste je objevili. Nejznámější ulicí s obchody je zde pěší zóna "Bahariye Caddesi".

 

Noční život v Kadiköyi je trochu mírnější než v Beyoglu. Zde člověk nachází spíše "prosté lidi", kteří si vychutnávají noční pohodu v některé z četných kaváren. Tato čtvrť je také levnější alternativou k luxusním centrům Beyoglu anebo Nistanasi, nicméně svým šarmem za nimi v žádném případě nezaostává.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 112