Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Reef Stash Sandals / foto: Shutterstock

Top 10: gadgets na cesty

Pokud často a rádi cestujete, přinášíme vám seznam fajn věciček, které se hodí mít v batůžku nebo při ruce.

1. 12jazyčný překladatel

magazin.cz

Pokud umíte anglicky, s touhle věcí (Franklin Global Translator) už se domluvíte prakticky kdekoliv, třeba i v Číně, kde za pár dní začíná ostře sledovaná olympiáda. Franklin zvládá 12 tisíc nejrůznějších frází ve dvanácti světových jazycích, v paměti má uloženo na půl miliónu slov. A tak si můžete bez problémů získat popularitu téměř kdekoliv na světě, když plynně v místním baru pronesete: „Tuhle rundu platím já.“ Model za 230 dolarů má malou klávesnici, ten o pět stovek dražší už je praktičtější a dokáže rozeznat i řeč.

 
2. Zámek na notebook
magazin.cz

Trudná statistika, pokud míříte za oceán do USA. Každých 53 vteřin tam někdo ukradne notebook, v jiných částech světa to může být dokonce ještě horší. Kensigton nabízí fajn řešení pro cestovatele, kteří o notebook i data v něm nechtějí přijít. Jeho ComboSaver Portable Notebook Lock za 25 dolarů vás nechá v klidu, když si v kavárně skočíte k pultu pro své capuccino. Ale nestůjte ve frontě dlouho, štípačkám tenhle zámek rozhodně neodolá…

 
3. Univerzální nabíječka
magazin.cz

Šťávu pro své elektronické mazlíčky potřebujeme prakticky kdekoliv. Jenže ne všude se připojíme do zásuvky, abychom je mohli nakrmit. Proč jen nemůže existovat jedno jediné univerzální připojení fungující kdekoliv? Díky téhle sestavičce to je možné, jen s sebou budete tahat trochu více krámů. To vše za 195 dolarů.

 
4. Knihovnu do batohu
magazin.cz

Místo papíru elektronický displej, taková je elektronická čtečka knih od Amazonu, zvaná Kindle. Výhoda pro knihomoly na cestách je zřejmá. Netaháte s sebou těžké knihy, ale jen jediný přístroj. Do interní paměti se vejdou až dvě stovky knih, a to stačí i na hodně dlouhou dovolenou. Pokud ne, dá se paměť rozšířit kartami. Na podzim nebo v příštím roce chystá Amazon vrhnout na trh vylepšený a nový Kindle, ten stávající stojí 360 dolarů.

 

5. Filmy na dlouhé trasy

magazin.cz

Letíte přes oceán za strýčkem do New Yorku, nebo jste se rozhodli pro pár žhavých dní v Asii, či jen prostě potřebujete přežít cestu k babičce z Prahy na severní Moravu? Cestu zpříjemní přenosný DVD přehrávač. Ceny padají dolů, dají se sehnat už pod 100 dolarů. LS86 od Panasonic za 200 dolarů je dobrou volbou, velký displej a ohromná, 13hodinová výdrž baterie hovoří za vše. Teď už stačí jen sehnat pár dobrých filmů a vyrazit…

 
6. Zabalit i hry
magazin.cz

Play Station Portable je fajn věc na cesty, hrát můžete plných pět hodin, pro přehrávání videa pak vydrží ještě o hodinu déle. Je možné ho použít i jako telefon, Sony dodává WiFi modul, díky němuž mohou uživatelé komunikovat prostřednictvím Skype. A pokud stále váháte, je tu další velký kalibr, v PSP můžete mít i GPS.

 
7. Vždy vím, kam jdu
magazin.cz

Navigace Asus R300 je moc zajímavý kousek. Přístroj o velikosti iPhonu můžete použít jako GPS v autě, ale stejně tak si ji s sebou můžete vzít na pěší procházku po cizím městě, zvládne i navigaci na kole a má dokonce i „autobusový“ mód. Navíc dokáže skladovat fotografie, hudební soubory, stejně tak i video. Zvládá ještě celou řadu dalších věcí, až si říkáte: „je něco, co tenhle prcek neumí?“ Stojí 300 dolarů.

 
8. Flašky v bezpečí
magazin.cz

Nepřivézt si z Itálie nebo Francie láhev vína, to je hřích. Jenže jak zabalit flašky tak, aby nezpůsobily v tašce pohromu? Řešením může být Wine Skin, což není ani tak gadget, jako spíš užitečná pomoc. Bublinkový vak na láhve ochrání během cesty zpět cenný náklad tekutin. Pokud přesto dojde při nějaké té turbulenci k pohromě a láhev se rozbije, vak alespoň zařídí, že si nebudete muset měnit kompletní šatník. Balení vinných „prezervativů“ stojí okolo 10 dolarů.

 

9. Prachy na každém kroku

magazin.cz

Tyhle sandálky Reef Stash za 45 dolarů mají v podrážce úkryt na peníze, doklady či klíče od pokoje. Znáte to, dlouhé minuty vymýšlíte, kam s cennostmi a nakonec vyberete geniální úkryt pod ručníkem. Případně v botě. Nebo v botě pod ručníkem, to už je opravdu mistrovské. S takovými žabkami podobné manévry podstoupit nemusíte. A kdo by dneska kradl žabky…  

 
10. Pořád čistá voda
magazin.cz

Pokud jezdíte do exotických lokalit, jistě oceníte tuhle věcičku, která je schopna čistit vodu a přitom se vejde do kapsy. SteriPen za 130 dolarů stačí vložit do sklenice či flašky a zapnout. Doba čištění se odvíjí od objemu skleničky či láhve. Půllitr zvládne vyčistit asi za minutu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 123