Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nakheel Tower / foto: Shutterstock

Chystá se kilometrový mrakodrap

Bylo jen otázkou času, kdy se tak stane. A už je to tady – dubajská developerská společnost Nakheel odhalila plány na nejvyšší budovu světa. S důležitým dodatkem – má přerůst kilometrovou výšku.

Nový monument

magazin.cz
Nakheel už si v Dubaji získal ostruhy otevřením souostroví ve tvaru palmy. Nyní se chystá vytvořit další dominantu rychle rostoucího města. Mělo by jít o nové neoficiální centrum.

Metráž sice nebyla upřesněna, ale to není tak důležité. Už samotný fakt, že vyroste první budova vyšší než kilometr, je fascinující. Má mít kolem dvou set podlaží a její výstavba nebude z nejlevnějších. Počítá se s několika miliardami dolarů.

Takzvaná Nakheel Tower bude ještě vyšší než Burj Dubai, ačkoliv u něj se tak docela neví, do jaké výšky ještě poroste. Rozhodně to ale nebude přes tisíc metrů.

Chystaný mrakodrap v sobě obsáhne na 150 výtahů a bude postaven z více jak půl miliónu krychlových metrů betonu.

Mrakodrapové město
V horkém a často vlhkém Dubaji je důležité mít patřičné chladící kapacity. Ty, které dojdou nasazení v Nakheel Tower, by dokázaly klimatizovat na 14 tisíc standardních domů.

Budova bude tak vysoká, že projde hned pěti mikroklimatickými pásmy. Teplota na jejím vrcholku by měla být o zhruba deset stupňů nižší než dole.

Díky rychlým výtahům uvidí lidé západ slunce dvakrát – jednou zespoda a podruhé seshora.

Nejde však jen o jediný mrakodrap. Nakheel se chystá na úpravu celého byznys zálivu. V průběhu deseti let tu kromě nejvyšší budovy světa vyroste čtyřicet dalších věží. Ty se stanou domovem pro 55 tisíc lidí a pracovním místem pro dalších 45 tisíc lidí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 227