Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Londýn / foto: Shutterstock

Fotky nočních velkoměst z vesmíru

Američtí astronauti nafotili unikátní fotografie zemského povrchu z vesmíru.

Na tom by ještě nebylo nic tak zvláštního, jen kdyby nebyly nafoceny v nočním rouchu a se zaměřením na města. Na fotkách se tak dají vidět zcela unikátní záběry, které ukazují, jak moc lidé Zemi již ovládli.

Nelehké focení
Astronauti použili moderní techniku a zužitkovali fotografický výcvik a udělali skutečně pěkné fotky. S foťákem s monstrózní 800mm čočkou není totiž jednoduché zacházet, tedy pokud není cílem vašeho snažení rozmazaný flek.

Fotografie pořízené v noci z orbitu neslouží jen k estetickému rozjímání. Naopak, docela se hodí i vědcům analyzujícím lidská mraveniště. Zajímavé je sledovat, do jakých tvarů velká města rostou, jaké tvoří aglomerace, nebo jak se liší například elektrifikace na vyspělém Západě a třeba v Číně, kde je jen pár zářících fleků na jihovýchodním pobřeží.

Unikátní noční města
Například Londýn se zase rozpíná do stran jako pavučina. Jedním z nejobydlenějších měst na světě je východní pobřeží USA, takzvaná Interstate 95, což je pás měst, začínající Washingtonem, jdoucí přes Baltimore, Philadelphii, New York a Boston.

magazin.cz
magazin.cz

Tak trochu sopečně působí New York se svým Long Islandem. To je dáno tím, že světla prosvítají skrz značné znečištění této postmoderní metropole. Město hříchu Las Vegas v nevadské poušti je pak jedním z nejzářivějších bodů na celé Zemi.

magazin.cz
magazin.cz

Unikátní je také pohled na Tokio, obtočené kolem svého zálivu. Císařský palác je ona černá tečka veprostřed městského centra. Největším zářícím bodem je zdejší letiště. Unikátní obrázek nabízí i osvětlený Hong Kong.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 351