Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Americká města duchů

Města duchů jsou zajímavým fenoménem celé lidské společnosti. Jde o místa, která byla kdysi, obvykle s velkou slávou a vyhlídkami do budoucna, vystavěna, ovšem mezi lidmi se jaksi neuchytila.

Zářným příkladem jsou například města vybudovaná u zlatých dolů. Když byl důl vytěžen, nebylo už na obživu, a tak se táhlo dál. Město se přitom nechalo na místě. Důvodem vylidnění ale mohlo být i ohrožení, třeba sopkou apod.

Bodie

magazin.cz
Pokud byste chtěli příklad stavu po opadnutí zlaté horečky, zajeďte si do městečka Bodie v Kalifornii. Mnozí ho označují za vůbec nejkrásnější město duchů. O jeho atmosféru se stará značná míra dezolace ve vyprázdněných ulicích.

Vypadá to podobně jako v Černobylu. Všechno je tak, jak to lidé nechali při svém kvapném odchodu. Jen si představit, co se jim muselo honit hlavou, když dávali vale tomuto kdysi slavnému městu.

Peníze, zlato a alkohol, to byly věci, které toto místo údajně zabily. Možná, že se někdy v budoucnosti na tomto žebříčku objeví i Wall Street.

Tombstone

magazin.cz
Městečko Tombstone v Arizoně je hotovou legendou. Má přízvisko „města příliš tuhého na to, aby zemřelo“. Opět šlo o původně těžařské místo, kde se s těžbou započalo v roce 1877.

Poměrně známá je historie o rivalitě dvou rodů, Clantonů a Earpů, jejichž půtky město celou dobu sužovaly. Možná, že jde o vůbec nejznámější město duchů, tedy pokud bychom to měřili podle výskytu v hollywoodských filmech a seriálech. Tombstone se v nich objevilo nesčetněkrát.

Calico

magazin.cz
Nikoliv se zlatou, ale se stříbrnou horečkou bylo spjato město Calico v Kalifornii. Ta skončila v roce 1904 a krátce na to bylo Calico definitivně opuštěno.

Dnes však slouží jako vítané místo pro turisty, kde se konají nejrůznější historické slavnosti a vzpomínající lidé se tu rádi oddávají.

Pokud Calico navštívíte, můžete se jít podívat i do důlní infrastruktury, což určitě stojí za to.

Bannack

magazin.cz
Bannack nebyl kdovíjak spjat s těžařskou vášní, ovšem svého času sloužil jako středisko v teritoriu Montana. Vládla tu velice uvolněná atmosféra, takřka kovbojská.

Ve městě se to hemžilo saloony, byl tu pivovar a šerif byl mimo jiné i hlavou gangu, který zabil pár stovek lidí. Tak to tehdy chodilo. Možná i proto lidé nakonec toto zkažené město opustili a přesunuli se dále na západ.

Budovy jsou ale stále v překvapivě dobrém stavu.

Shakespeare

magazin.cz
Ano, toto město se skutečně jmenuje podle slavného spisovatele a dramatika Williama Shakespeara.

Pokud nahlédnete do jeho kronik, uvidíte historii typickou pro americký Divoký západ. Každou chvíli zazněly výstřely, muži tu chodili oblečení jako Buffalo Bill a zločinci se sem jezdili bavit.

Zkrátka lepší divadelní kulisy pro typickou hru z tohoto prostředí byste vybrat nemohli. Jméno Shakespeare tak dává městu nový rozměr.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 143