Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Korejští ssu-parazzi. Učí se na práskače

Na škole pro paparazzi v Jižní Koreji se učí studenti, jak pronásledovat svou kořist a zachytit ji na film. Jenže… Ani náhodou nejde o celebrity, nýbrž o obyčejné občany přichycené při menších přestupcích.

„Sledujte osobu kouřící cigaretu (v nekuřáckém prostoru). Když odhodí cigaretu, nafilmujte ji. Později si zaznamenejte číslo jejího vozu,“ povzbuzuje studenty k nezvyklému pronásledování učební text na jedné takové akademii.

 

Příležitostí chytit spoluobčany při nějakém drobném porušení práva je prý řada. Tak třeba přestupkem je i to, pokud obchodník dá zákazníkovi igelitový pytlík, což odporuje předpisu o prevenci plýtvání. Různé vládní agentury už představily nejrůznější schémata, která mají podpořit lidi, aby ve svém okolí dávali pořádný pozor…

 
Jsou to ssu-parazzi

Pro tyto slídily už se vžilo nové slovo. Místo paparazzi jde o tzv. „ssu-parazzi“, tedy původní slovo pro dotěrné fotografy pozměněné o "odpadky" v korejštině.

 

Tito ssu-parazzi pak své důkazy posílají příslušné státní agentuře, společně se svědeckými detaily. Za to pak vyinkasují odměnu začínající na 36 dolarech. Je zřejmé, že odhalení závažnějších prohřešků je odměněno velkoryseji.

 

Snadno vydělané peníze si pochvaluje řada z těchto slídilů. „Za pouhé dva týdny jsem si vydělal už 5700 dolarů,“ napsal s nadšením na webové stránky jedné z těchto škol jistý student. Dodal, že ho přitom výuka stála pouhých pár stovek dolarů.

 

Lekce zahrnují práci se skrytou kamerou i to, jakým způsobem sestříhat finální nahrávku. Mezi studenty jsou vysokoškoláci i ženy v domácnosti, všichni si touží přivydělat nějakou tu hotovost. Zvláště když jihokorejská ekonomika slábne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57