Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Praktické rady na cesty po Austrálii

Pokud se chystáte na treky a výlety po centrální Austrálii, určitě se vám budou hodit rady zkušených cestovatelů.

magazin.cz

Jak do Alice Springs
Do Alice Springs, vzdáleného od Sydney 2800 km, se lze dostat vlakem, autobusem, autem nebo i letecky. Oba hřebeny MacDonnellova pohoří procházející přímo přes Alice Springs (Kings Canyon 320 km jihozápadně od Alice nebo Uluru – Kata Tjuta národní park 460 km od města) můžete navštívit vlastním vozidlem nebo v rámci zájezdu organizovaného cestovními organizacemi v Alice Springs.

magazin.cz

Jakým autem tu jezdit
Pouze v Národním parku Finke Gorge (Palm Valley), případně v Simpson Desert, se neobejdete bez auta s náhonem na všechna kola, ostatní prašné cesty lehce zvládnete osobním automobilem.

Vybavení kempů
V celé oblasti MacDonellova pohoří jsou kempy vybavené minimálně toaletami a pitnou vodou. V kempu u Ayers Rocku je lépe se objednat předem, je možné ale bez problémů přenocovat v poušti mimo oblast národního parku.

magazin.cz
magazin.cz

Kdy se vydat na cestu
V australském létě (což je prosinec, leden) dosahují teploty v Centrální Austrálii 40°C už v 10 hodin ráno a přes noc neklesají pod 30°C. Proto ideální dobou k návštěvě tohoto kraje je podzim (duben – červen) a jaro (září – říjen). Uprostřed zimních měsíců (červenec, srpen) zde můžete zažít i mrazivé noci.

magazin.cz

Vybavení
Klobouk se širokou krempou – udržuje hlavu a obličej ve stínu, síťka na obličej proti hmyzu, láhve na vodu, volné oblečení s dlouhým rukávem, kvalitní krém proti slunci, pevná a uzavřená obuv – chrání před jedovatými hady a koberci pichlavé trávy spinifex.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94