Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Budhistický chrám z pivních lahví!

Vyhazujete prázdné lahve od piva? Možná, že je to škoda... Dá se z nich totiž postavit docela pěkný domeček...!

I odpad je poklad
Je jedno, jestli jsou hnědé, průsvitné nebo zelené. Zkrátka je to tak - prázdné skleněné láhve jsou totiž ideálním stavebním materiálem! O tom ví své thajští mniši, který se rozhodli tento „odpad“ zužitkovat a postavit z něj svůj budhistický svatostánek. Zpočátku to vypadalo jako bláznivý nápad, když se ale uskutečnil, všem to vyrazilo dech!



Čekání na první milion
Chrám Wat Pa Maha Chedi Kaew, což v češtině znamená Svatyně z milionů lahví, se nachází v městečku Khun Han, zhruba 600 kilometrů od Bangkoku. Místní budhističtí mniši se před lety rozhodli, že si zde z použitých pivních obalů postaví svůj chrám.

Jejich hlavním stavebním materiálem byly lahve od piva Heineken a Chang, což je thajský chmelový mok. „Sbírání lahví bylo velmi náročné na čas a trpělivost. Snažili jsme se je setřídit tak, aby se nám tvarově a barevně hodily pro náš záměr,“ vypráví mnich San Kataboonyo.


Stavba za všechny lahve...
Ale pozor, tento „domeček“ není žádná malá chaloupka! Mniši využily prázdných skleněných nádob k tomu, aby si z nich vytvořili věci každodenní potřeby - od toalety, modlitebny až po krematorium!

„Využitím lahví jsme chtěli dát světu na srozuměnou, že by měl myslet ekologicky. Podívejte se, kolik krásy se dá vyrobit z obyčejných pivních lahví,“ usmívá se mnich a vzápětí dodává: „Tato stavba nemusí být naše poslední. Klidně můžeme vystavět i další chrám - záleží jen na dostatku lahví. Čím více jich budeme mít, tím více budeme stavět!“

A co vy? Nezkusíte si postavit svou malou „pivnici“?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8