Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pijavice / foto: wired.com

Z nosu mladé dívky vylezla tyranosauří pijavice

V Peru objevili tyranosauří pijavici s jednou řadou obrovských zubů. Leze do živočichů nosem a očima.

Tyrannobdella Rex, takové jméno mluví za vše. V tropických oblastech Peru tuto pijavici objevili američtí a peruánští vědci. Je to už pár let zpátky, ale oficiálně to potvrdili až teď. A jak na ni v roce 2007 přišli?

Děti, které byly zvyklé koupat se v místním jezeru, si stěžovaly na bolest hlavy a problémy s dýcháním. Z nosu jedné dívky pak vytáhli krví nasáklou pijavici, která měřila čtyři a půl centimetru…

Koupala se s T-Rexem
Podle vědců žili předci Tyrannobdelly už před 200 miliony let, takže se koupali ještě s dinosaury a nasávali jejich krev.

Tyrannobdella má největší zuby ze všech pijavic a jsou vyrovnané v jedné řadě. I proto dostala jméno podle pravěkého predátora.

Pijavice jsou nejen ošklivé a slizké, ale taky pořádně nebezpečné. Můžou způsobit smrt menších savců i člověka.

magazin.cz

Přítulná zvířátka
Ačkoli se dosud ví o 600 až 700 druhů těchto parazitů, předpokládá se, že celkem by ve všech vodách planety mohlo existovat až deset tisíc druhů.

Zaměřují se na kůži či sliznice, byly však zaznamenány případy, kdy držely na oční bulvě svého hostitele, jako vidíte na obrázku.

Netřeba dodávat, že i u pijavic existují kuriózní příběhy, kdy se lidskému hostiteli přichytily na choulostivá místa.

Až v létě pojedete na dovolenou, rozmyslete si, kým se necháte oblizovat…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 161