Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muzeum másla / foto: portalbrandysnadlabem.cz

Vzhůru do Máslovic! Do muzea másla!

Máte chuť na krátký výlet? Vyražte do Muzea másla do Máslovic!

Jak se tam dostanete
Máslovice jsou malá víska u Prahy. Pokud pojedete z hlavního města, stačí vám, když se dohrabete na metro Kobylisy a odtud ještě kousek, do ulice Pod sídlištěm, kde jezdí autobus 374. Ten vás doveze až přímo na místo. Jinak do Máslovic jede i vlak - více se o spojení dozvíte na www.idos.cz.

Když vystoupíte v Máslovicích na náměstí, řeknete si, že je to normální vesnice. Ovšem kouzlo tohoto místa je ukryto v malém baráčku, kde je místní Muzeum másla.

magazin.cz

Ve jménu másla...
Muzeum másla? Ano. Jde o zdejší kulturní atrakci, která je otevřena jen o víkendech od 10 - 12 a pak od 13 - 16 hodin. Za vstupenku zaplatíte dvacku. Nejde o žádnou velkou záležitost, která by vám zabrala dlouhé hodiny.

magazin.cz

Jedná se o maličkaté muzeum, které je ukryto ve třech místnostech (počítáme-li k němu i vstupní „pokojíček“, kde je obchod se suvenýry a prodávají se tam lístky). Prohlídka probíhá za přítomnosti průvodce, který vám řekne něco málo o zdejší obci - další vyprávění je však striktně vedené na téma máslo.

Krásně žluťoučký betlém
Máslo? Máslo. Ať už ho máte rádi nebo ne, zdejší muzeum je ho plné. V druhé místnosti, která je o poznání chladnější než ta první, je totiž před Vánoci vystaven „máslový betlém“. Jednotlivé figurky jsou vyřezávané z kusů másla a celkově působí jako jedno velké umělecké dílo.

magazin.cz
Součástí expozice jsou i různé tradiční nástroje, které se kdysi při výrobě másla používaly - například různé máselnice, mlýnky na máslo, ozdobné dózy a formy na tuto smetanovou pochoutku.

Neváhejte se zvážit!
Zajímavá je i sbírka různých obalů másel, kterou můžete vidět zarámovanou na stěnách. Tímto způsobem tak můžete zjistit, jak máslo balí například v Africe. Pozoruhodné jsou i designy máslových obalů z dalších evropských, asijských či amerických států.

Pokud máte smysl pro humor, můžete si užít ještě jednu libůstku - v muzeu je váha a u ní jsou údaje hmotnosti jednotlivých domácích zvířat. Vy pak můžete zjistit, kterému druhu se svou váhou blížíte. Bude to koza, ovce, sele nebo kráva?:-)

magazin.cz

Na svařáka do hospody
Po prohlídce si můžete koupit některý z muzejních suvenýrů - jde většinou o hrnky, tužky či jiné drobnosti, které mají nějakou souvislost s máslem (nejčastěji se objevuje motiv krávy).

Pokud vám vyhládlo nebo máte chuť na něco dobrého k pití, doporučujeme se stavit v místní hospodě na náměstí. Jde o lidový podnik, kde kromě příjemně hřejících obřích kamen mají i dobrý svařák nebo nakládaný hermelín!

P.S. Více se o Muzeu másla dozvíte na webovkách www.maslovice.cz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2