Levná (a zdravá) svačinka
Vesnička leží na východě Jávy je proslavená tím, že se tam dělá „ampo“ – což je speciální lahůdka z hlíny. Místní ji tu jedí odjakživa. Zdejší mistryně v dělání ampa se jmenuje Rasima a výroba této „pochoutky“ ji živí...
Z darů naší země
Připravit tento „snack“ není vlastně nikterak nákladné. Stačí vzít trochu kvalitní hlíny z rýžových polí (je mazlavější a nemá kamínky), uplácat ji do velké kostky a pomocí bambusových nožů z ní loupat velké odřezky. Ty se pak narovnají na sebe a hodinu se pečou a udí na otevřeném ohništi. „Čím je hlína kvalitnější, tím chutnější je i ampo,“ říká třiapadesátiletá Rasima a vzápětí dodává, že ona už léta používá stejný zdroj kvalitní zeminy.
Přírodní tlumič bolesti
Rasima dělá ampo každý den a chodí ho prodávat na trh, kde si vydělá zhruba dva dolary (33 korun). Jistě, není to moc, ale každopádně to posílí její rodinný rozpočet. Zájem o tuto pečenou a uzenou hlínu je spíš u místních lidí, než u turistů. Indonésané totiž používají ampo jako přírodní ibalgin. Jakmile někoho rozbolí hlava, zuby nebo cokoliv jiného, dá si porci ampa a čeká na úlevu.
Lék na krásu
Pozitivní účinky má tento „moučník“ prý i na krásu. Těhotné ženy v Tubanu proto jedí ampo, aby jejich dítě mělo hezkou pleť. Co se týče chuťového požitku, ohlasy se různí. Prý chutná krémově. „Myslím, že je to dobré. Ale zase nejde o žádnou speciální bombu. Vždycky když si dám ampo, cítím, jak mi něco studeného vklouzává do žaludku,“ směje se místní žena Siti Qomariah, která si tento hliněný snack dopřává již od dětských let
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!