Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Řecký ostrov Korfu

Zelená perla mezi ostrovy – a také místo, kde odpočívala slavná císařovna Sissi... Vydejte se v jejích stopách...

Přezdívá-li se ostrovu Korfu v turistických průvodcích a katalozích cestovních kanceláří „zelený smaragd“, není to kupodivu ani trochu nadnesené označení. Přestože jsme zvyklí vídat na území Řecka spíše vyprahlou krajinu a suché písčité pláže, kde je obtížné najít kousek stínu, Korfu příjemně překvapí své návštěvníky bujnou zelení. Ostrov Kerkyra patří do skupiny Jónských ostrovů při západním pobřeží Řecka a jeho charakter je podobný, jako je tomu například u sousední Kefallonie nebo ostrova Zakynthos. Vegetace zvyšuje vlhkost ostrova, a tak je tu pro turisty mířící na letní dovolenou příjemné klima.

magazin.cz

Za nejlepšími plážemi míří turisté na sever ostrova
Nejlépe umístěná letoviska jsou ta na severu a severozápadě ostrova, kde je pobřeží plné útesů a skalisek členité a nabízí ideální místa ke koupání. Jedním z doporučovaných míst je například zátoka půlkruhového tvaru Agios Georgios nebo skaliska městečka Sidari s proslulou pláží. Zajímavostí této oblast jsou také malé jeskyně a úzké průplavy, jeden z nich má například název Canal d’Amour. Legenda říká, že žena, která se Kanálem lásky sama odvážně vydá, získá srdce milovaného muže. Letovisko Roda – vhodné díky mírnému vstupu do moře pro rodiny s dětmi – zase nabízí jednu z nejdelších pláží na Korfu.

magazin.cz
Klasický řecký kolorit i památky
Kromě klasického řeckého koloritu v podobě písčitých pláží, cypřišových a olivových hájů nabízí Korfu i historické zajímavosti. Stará část hlavního města ostrova Kerkyra je dokonce zapsána na listině světového kulturního dědictví UNESCO. V městečku snadno na vzhledu budov i dominantní pevnosti rozpoznáte vliv Benátčanů, kteří ostrov ve středověku ovládli v 15. století. Pevnost, která je dnes vizuálním symbolem města měla být ochranou proti Turkům, kteří ostrov nakonec narozdíl například od Kréty nedobyli.

Britský vliv poznáte nejen podle anglických pubů
Dalšími, kdo ovlivnili současnou podobu Korfu, byli Britové, kteří ostrov měli ve správě a stavěli domy v neoklasickém slohu. Britové se zmocnili ostrova v roce 1809 po krátkém rusko-tureckém protektorátu, který trval od roku 1799, a vystřídali Francouze, kteří nastoupili po Benátčanech. Britové pak spravovali ostrov až do roku 1864. Typický charakter řeckého města dotvářejí také pravoslavné kostely, jich6 tu naleznete přes třicet. V chrámu sv. Spiridona jsou uloženy i ostatky patrona ostrova.

magazin.cz

magazin.cz
Kam jezdívala odpočívat krásná císařovna Sissi
Budete-li na ostrově Korfu, jistě neodoláte také pátrání po stopách císařovny Alžběty, manželky Františka Josefa I., která je známá pod jménem Sissi. Krásná císařovna, která proslula svou extrémní štíhlostí, hovořila plynně řecky a ostrov Korfu si zamilovala. V roce 1890 si jižně od hlavního města ostrova nechala vystavět velký zámek Achilleion. Dnes nejznámější turistická památka ostrova, dříve tu trávil čas na letním sídlem například také německý císař Vilém II., který o ostrově mluvil jako o „ráji na zemi“. Na Korfu se narodil také princ Filip, manžel britské královny Alžběty II.

magazin.cz

První celebritou na ostrově však byl zřejmě Odysseus
Sissi však nebyla jedinou, komu ostrov učaroval. Vrátíme-li se do mýtické minulosti Řecka, byl to například také cestovatel Odysseus, kdo zavítal k břehům Kerkyry. O nálezu pozůstatků Odysseovy lodi dokonce hovořili svého času i archeologové. Pět nezapomenutelných let prožil na ostrově s rodinou také britský spisovatel a zoolog Gerald Durrell, který se inspiroval dětstvím na ostrově Korfu v románech O mé rodině a jiné zvířeně a Ptáci, zvířata a moji příbuzní, kde popsal s humorem a nadsázkou svou rodinu i život na ostrově.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!