Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chystáte se na Lesbos? Lesbičky nečekejte…

Ostrov, který svým názvem dal vzniknout slovu „lesbický“, na souvislost mezi Lesbem a lesbičkami příliš hrdý není. Obyvatelé ostrova Lesbos se kvůli lesbičkám dokonce i soudili…

Boj o slovo „lesbický“
Obyvatelé ostrova Lesbos sice s žalobou proti lesbám neuspěli, rozhodně se však postarali svou kuriózní stížností o velký zájem médií. Soud v řeckých Aténách nakonec zamítl žalobu, kterou se obyvatelé ostrova Lesbos domáhali práva exkluzivně používat termín "lesbický", který jim prý odcizili homosexuálové. Jméno antické básnířky Sapfó totiž dalo kdysi vzniknout označení ženské homosexuality. Na Lesbu leží také malé přímořské letovisko Eressos, mezinárodní turistické centrum lesbiček, které logicky konkuruje letovisku Mykonos, známém jako oblíbený ostrov homosexuálů. Ze spojitosti s lesbičkami ale ostrov svou výbornou pověst netěží…

magazin.cz

Ostrov múz
Mýty vypráví, že ostrov objevily a osídlily múzy. Bájný král Makaras, syn boha slunce Helia, měl pět dcer, které byly pojmenovány Mytilene, Methymna, Issa, Antissa a Arsine a čtyři syny: Eressos, Kydrolaos, Neandros a Leukippos. Podle nich jsou nazvána nejdůležitější města ostrova. Jeden Makarasův zeť se jmenoval Lesbos, syn antického hrdiny Lapithose a po něm je pojmenovaný celý ostrov. Z názvu ostrova byl později odvozen název pro homosexuální vztah žen díky jedné z nejznámějších básnířek starověku, nejvýznamnějších představitelek řecké lyriky vůbec.

Byla Sapfó také homosexuálně orientovaná?
Sapfó se narodila se někdy mezi roky 630 a 612 před n.l. jako bohatá aristokratka, která se provdala za prosperujícího obchodníka, se kterým měla dceru. Psala hlavně básně s mileneckou tematikou, které skládala často pro příslušnice stejného pohlaví. Zřejmě se pověsti o homosexuální orientaci Sapfó vůbec nezakládají na pravdě, podle řecké tradice skončila básnířka dokonce naopak tak, že skočila ze skály, protože nemohla získat lásku mladíka Faóna.

magazin.cz

Lesbos má co nabízet
Lesbos leží v severovýchodní části Egejského moře a je třetím největším ostrovem Řecka a osmý největší ostrov Středomoří a za dvě a půl hodiny letecky z Prahy můžete objevovat řadu zajímavostí, které na ostrov lákají turisty. Na Lesbu se narodil obávaný osmanský pirát řeckého původu Chajruddín Barbarossa. Naleznete zde zkamenělý prales, starý 20 milionů let. Další zajímavostí ostrova je starý římský akvadukt nebo vesnička Eftalou, do které lidé jezdí za léčbou závažných nemocí pomocí místních léčivých vod z pramenů. Ve městě Molyvos je hrad, ze kterého je výborný výhled na tureckou základnu a Turecko. Z městečka Petra je možné jít pěšky do města Anaxos po pláži. V Petře je také krásný kostelík se 114 schody, z kterého je nádherný výhled.

magazin.cz

Pátrání po řeckém koloritu
Při pátrání po zajímavostech ostrova si určitě nenechte ujít i tradiční řeckou gastronomii a vydejte se i do odlehlých částí ostrova za pohostinnými obyvateli. Pokud toužíte poznat lidovou tvořivost, zeptejte se v kterékoliv místní taverně, rádi Vám budou vyprávět příběhy a třeba zazpívají stále oblíbené Amersouda písně. Řecké oslavy a svátky představují pro rodilé Řeky mnohem více než jen zábavu. Za návštěvu stojí karneval ve vesničce Agiasos a Mesotopos, nebudete věřit vlastním očím.

Do Ouzo muzea vlakem
Na svých toulkách si nenechte si ujít pravé poctivé kostelní zvonění při kterém se třese země. K prohlídce ostrova se vyplatí půjčit si auto, ovšem pokud chcete netradičně poznat oblast Mytilén, hlavního města ostrova, využijte vlak, který odjíždí každý den z mytilénského nádraží. Na Lesbu také stojí zato návštěva Ouzo muzea (EPOM), samozřejmě s ochutnávkou. Traduje se, že Lesbosané vyrábí to nejlepší ouzo v Řecku. Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, tak jste nejspíše ještě nepili doopravdy dobré ouzo. Výroba a pití tohoto nápoje je umění, dá se říci že kvalitní výroba je i životní cíl. Ať je to cokoliv, místní obyvatelé jsou na své ouzo právem hrdi. Doporučujeme Ouzo Giannatsi z Plomari ve dvou variantách, 42 % a 45 %.

magazin.cz

Z nudistické pláže vyražte pozorovat ptáky
Ostrov samozřejmě nezapomíná na nudisty, nudistické pláže najdete v oblasti Eftalou a Eressu. Budete-li však mít již slunění dost, vydejte se určitě pozorovat ptáky. V zátoce Kalloni bylo zaznamenáno více jak 130 druhů ptáků. Biologové a ornitologové věří, že tento region je živé muzeum přírodní historie, kde můžete pozorovat a studovat existenci různých druhů, jejich biologické a ekologické podmínky a chování. Nejlepším obdobím k pozorování ptáků je jaro, když přelétají z teplých krajů. Každý rok je zátoka přeplněna nejrůznějšími druhy divokých hus, kačen, labutí, volavek, ledňáčků, racků, pelikánů, vodních slípek, kormoránů a hlavně růžových plameňáků.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2