Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Japonské restaurace Zauo: Ulovte si jídlo sami!

Rybaříte rádi? Pak máte výhodu – v japonské restauraci Zauo totiž vaše menu závisí jen na tom, co ulovíte...

Máš hlad? Ulov si sám.
Zauo znamená v japonštině „rybařit“ a toto slovíčko má ve svém názvu i originální restaurace, která dává svým hostům místo jídelního lístku rovnou rybářský prut – ať si svůj oběd, případně večeři uloví sami. Možná, že za inspirací k vytvoření tohoto podniku stálo staré japonské přísloví: „Když dáte muži rybu, nasytíte ho na jeden den. Pokud ho však naučíte rybařit, nasytíte ho po celý další jeho život.“ Ale spíše za tím vším stál prostý fakt, že když si člověk jídlo vybojuje, dvojnásobně mu chutná. Zkrátka čerstvě ulovená ryba je daleko větší „lábuž“, než ta „kamenná“ z mrazáku.

magazin.cz

Co číšník, to rybář
Jak je vidět, Zauo restaurace má velmi silnou klientelu, kterou tvoří jak Japonci, tak i turisté. Na první pohled však nevypadá nějak vábně – je to obyčejná dřevěná loď, se spoustou jídelních stolů, jenž obklopují spousta nádrží s rybami. V každé kádi je pěkně živo a je jen na vás, zda se pokusíte ulovit chňapala červeného, pražmana zlatého nebo kranase obecného. Pro ty, kteří touží po specialitce, připravila restaurace k lovu mořského úhoře, žraloka nebo japonské mořské šneky. Číšníci a veškerý personál tohoto podniku jsou zkušení rybáři a tak bez problému rádi pomohou každému hostovi ulovit to nejlepší.

magazin.cz

Když má syrová ryba amok
Stal se zázrak a vy jste ulovili rybku? Teď je jen na vás, abyste nahlédli do katalogu a vybrali požadovaný způsob zpracování vašeho úlovku. Jste-li na vážkách, stačí se zeptat číšníků a ti vám doporučí vhodný způsob přípravy. Jednu maličkost byste však měli vědět: pokud si necháte upravit svou rybku na syrovo, je docela velká šance, že se vám bude třepetat na talíři. Japonci tento poslední zápas ryby o život berou naprosto vlažně a bez skrupulí se do nebohého živočicha zakousnou... V případě, že vás tento japonský manýr pobuřuje, doporučujeme raději vyzkoušet jinou atrakci – třeba restauraci Umewaka, kde připravují největší sushi na světě. To na rozdíl od živé ryby, je za syrova naprosto v klidu a drží fazónu...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2