Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na Kanárech vyrůstá z vln nový ostrov

Podmořská sopka nedaleko ostrova El Hierro se probudila k činnosti a z moře se začíná zvedat nový ostrov.

Kanárské ostrovy jsou díky své poloze nedaleko západního břehu Afriky oblíbenou turistickou atrakcí nejen v období letních prázdnin, ale taktéž v zimě. Jedním z možná méně známých ostrovů, které můžete navštívit, je El Hierro. V jeho jižní části se nachází přístav La Restinga, kam turisté míří zejména za potápěním. Nyní však jeho návštěvníci mohou obdivovat trochu jinou přírodní atrakci.

magazin.cz

Nejmenší ostrov
El Hierro je svou rozlohou 278 km2 nejmenším ostrovem v nejzápadnější části souostroví. Obývá ho zhruba deset tisíc obyvatel, jejichž koncentrace je nejvyšší v hlavním městě Valverde. Stejně jako všechny Kanárské ostrovy vznikl dávnou sopečnou činností, a proto na jeho povrchu narazíte na množství větších či menších kuželů sopečného původu.

Sopečná aktivita je na Kanárských ostrovech patrná dodnes. Naposledy silnější erupce otřásala v roce 1971 ostrovem La Palma. V současné době se projevuje erupce podmořské sopky právě nedaleko ostrova El Hierro a pro pozorovatele i geology se jedná o unikátní pohled.

magazin.cz

Sopka se dere na povrch
Na dohled přístavu La Restinga se totiž pod mořskou hladinou objevuje masa stoupající magmy. Vrchol vulkánu už podle všeho vystoupal do výšky sedmdesáti metrů pod mořskou hladinu a podle svědků sopečný materiál vybublává i nad ní. Některé kusy horniny dokonce vyletují do vzduchu až do výšky dvaceti metrů. Podle všeho tedy z moře vyrůstá nový ostrov a obyvatelé El Hierro pro něj už vymýšlí nové jméno.

Zrod ostrova nicméně v žádném případě není žádná idylická záležitost. Už několik měsíců totiž místní obyvatele sužují série drobných otřesů, jejichž počet překročil deset tisíc. Minulý týden dokonce sopečnou aktivitu provázel silný otřes o síle 4,3 Richterovy stupnice. Úřady proto vyhlásily žlutý (druhý ze čtyř) sopečný poplach a všech šest stovek obyvatel La Restingy bylo evakuováno.

Následně byl vydán rozkaz pro evakuaci všech obyvatel žijících podél jižního pobřeží El Hierra a do La Restingy byl zamezen přístup. Všechny lodě mají zakázáno pohybovat se v ohrožené oblasti a dokonce i letadla se musí vyhýbat vzdušnému prostoru nad jižním cípem ostrova.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1