Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Peníze za zpožděný nebo zrušený let!

Neznalostí zákona se někdy můžete připravit o docela slušné finanční částky. Kdy máte nárok na odškodnění a možná to vůbec ani netušíte?

Odškodnění za zrušený nebo zpožděný let

Při zrušeném nebo výrazně zpožděném letu (aspoň o 3 hodiny) můžete obdržet od letecké společnosti odškodnění od 6250 do 15 000 Kč. Čím vzdálenější let, tím vyšší odškodnění. Toto platí pro všechny lety do nebo ze států Evropské unie. Pokud vám tedy zruší let z Prahy do Bangkoku kvůli závadě na letadle, můžete se těšit na 15 000 Kč a let pak absolvujete v nejbližším možném termínu. Tato částka vám jistě trochu tohoto čekání na letišti vynahradí. V naprosté většině případů ale letecké společnosti neinformují své cestující, že mají nárok na finanční odškodnění a nechají je potupně spát na zemi v odletové hale. Poskytnou maximálně bezplatné občerstvení či v lepším případě proplatí přespání v hotelu, které si ale ještě musíte tvrdě vybojovat.

 

magazin.cz

 

Nárok na finanční odškodnění za zpoždění či zrušení letu vzniká tehdy, pokud jej zavinila letecká společnost. Nejčastěji se jedná právě o poruchy letadel. Pokud zpoždění letu nemohla letecká společnost zabránit, pak žádné odškodnění platit nemusí. Nejčastěji to platí v případě nepříznivého počasí, stávky personálu letiště či podezření z teroristického útoku. Pro více informací klikněte na www.zruseniletu.cz.

 

magazin.cz

 

Trval soud dlouho? Požádejte o odškodnění.

Při průtazích v soudním řízení můžete mít nárok na odškodnění ve výši až 20 000 Kč za každý rok. V životě nastanou situace, kdy se bez soudu neobejdete. Čekáte, že váš případ bude rychle rozhodnut, ale místo toho se vleče několik let a výsledek stále v nedohlednu. Soudy se vymlouvají, že mají málo soudců, stát zase krčí rameny, že na více soudců nemá peníze. To vás ale nemusí zajímat a máte právo, aby soud případ bez průtahů rozhodl. Pokud jednoduchá věc není skončena do dvou let, jistě se již dá mluvit o nepřiměřené délce řízení. Vůbec nezáleží, jak spor nakonec dopadne. Na odškodnění máte nárok, i když nakonec prohrajete.

 

magazin.cz

 

Důležité ale je, abyste průtahy nezavinili sami např. nepřebíráním doručovaných listin, ignorováním soudních jednání, či nerespektováním lhůt daných soudem. O odškodnění lze žádat kdykoliv během řízení, nejpozději však do 6 měsíců od jeho skončení. Pro více informací klikněte na www.prutahyrizeni.cz

 

Pomoc poškozeným

Připadáte si při jednání s pojišťovnami, soudy nebo leteckými společnostmi bezmocní? Pak se obraťte na občanské sdružení Pomoc poškozeným, které již více než dva roky bezplatně poskytuje pomocnou ruku v těchto oblastech. Smyslem činnosti je v co největší možné míře informovat poškozené o jejich právech. Díky pomoci sdružení dosáhnete na řádné odškodnění, ať už se jedná o dopravní nehodu, pracovní úraz, zpoždění letu nebo délku soudního řízení. Stačí vyplnit online formulář na stránkách www.pomocposkozenym.cz a obdržíte posouzení případu a doporučení dalšího postupu. Členy sdružení jsou odborníci z řad právníků, lékařů, účetních a soudních znalců. Za poslední dva roky pomohli již 4000 poškozeným, kteří se následně domohli náhrad ve výši cca. 6 000 000 Kč. Nebýt pomoci sdružení, neměli by pravděpodobně nic.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!