Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Existovala bájná Atlantida?

Bájná Atlantida již několik staletí přitahuje zájem odborníků. Většina vědců a historiků sice zpochybňuje existenci starodávného kontinentu, podle některých teorií ale Atlantida skutečně existovala. Kde se měl kontinent nacházet?

Zmínku o zemi jménem Atlantida bychom našli v díle Kritias, jehož autorem je řecký filozof Platón (427–347 př. n . l.). Ten ve starověkém spise píše o velmi vyspělé zemi, kterou popsal řecký státník jménem Solón. Z jedné své cesty po Egyptě přijel Solón s příběhem o Atlantidě, který mu vyprávěli Egypťané. Vládcem vyspělého kontinentu byl prý sám bůh moří Poseidon. Svou zemi bůh údajně pojmenoval podle svého nejstaršího syna Atlanta. Protože měl Poseidon celkem deset potomků, rozdělil kontinent na deset provincií – jednu pro každého syna. Na Atlantidě prý žilo mnoho vzdělaných a moudrých obyvatel, kteří se pravidelně scházeli v Poseidonově chrámu uprostřed kontinentu. Země obchodovala také s dalšími kontinenty. Atlantida jako kontinent měla tvar kruhu s několika kruhovými vodními kanály.

 

magazin.cz

 

Podle Platóna byli obyvatelé Atlantidy velmi vyspělí, hlavně v oblasti nových objevů. Lidé na kontinentě stavěli pyramidy z uměle vyrobeného materiálu. Byl to jakýsi kámen, který obsahoval asi třicet surovin. Atlanťané tento stavební materiál materiál vyráběly z případ jako jsou kousky textilií, lidské vlasy i zvířecí srst. Na Atlantidě měli prý lidé i tzv. komunikační křišťály, kterými byly nejčastěji kameny jako beryl nebo ametyst. Tyto křišťály prý zachovávaly energii ze Slunce a lidé pak tuto energii používali k nejrůznějším činnostem. Energie tak často sloužila například k léčení nemocných, prodloužení věku nebo k duchovnímu očištění, které bylo pro místní obyvatele velmi důležité. Existují i teorie, že energie z krystalů mohla sloužit k telepatické komunikaci mezi lidmi. Tuto teorii však odborníci považují za příliš přitaženou za vlasy.

 

Obyvatelé Atlantidy byli prý úspěšní v mnoha oborech, ale jak to tak bývá, kdo má hodně, chce ještě víc. To se stalo i na tomto starodávné kontinentě. Atlanťané začali toužit po větší moci a hlavně majetku. Za takové chování je bohové potrestali – na Atlantidu seslali velkou přírodní katastrofu v podobě ničivého zemětřesení, po kterém následovala velká vlna tsunami, která kontinent potopila pod vodu.

 

Kde se ale Atlantida nacházela, než ji pohřbila ničivá vlna pod hladinu? Teorií o tom, kde bájná Atlantida ležela, je několik. Podle jedné z nich sídlila vyspělá civilizace Atlantidy na ostrově Kréta. Ve starověku se totiž na tomto ostrově rozvíjela vyspělá mínojská kultura, která se v mnohém podobala té, kterou připisoval Platón Atlantidě. Společným znakem obou civilizací byl tzv. kult býka, což dodnes připomínají malby na stěnách dochovaných starověkých budov na Krétě. V roce 1470 př. n. l. zažila mínojská civilizace velkou erupci vulkánu Théra, který celou oblast zničil. Podobná katastrofa potkala i Atlantidu. Někteří historikové se domnívají, že Atlantida byla vlastně oblastí, kde ve starověku ležela Trója. Heráklovy sloupy tak nejspíš představovaly dnešní oblast Dardanel. Stejný je i zánik – opět přišlo v obou případech velké zemětřesení následované ničivými vlnami.

 

 

magazin.cz

 

Atlantida prý také mohla ležet v oblasti Sardinie. Heráklovy sloupy by tak tvořil Sicilský průliv. Zánik civilizací je stejný v podobě ničivé katastrofy. Vědci však objevili mezi těmito zeměmi další podobnost. Obě země totiž v dávných dobách vedli válku, která byla v mnohém téměř totožná. Je tedy pravděpodobné, že se jednalo o jednu civilizaci a jednu válku.

 

Nejnovější teorie umísťuje Atlantidu blízko španělského města Cádiz. S tímto tvrzením přišli francouzští odborníci a od roku 2004 na tomto místě probíhá archeologický výzkum. Ten dosud neskončil a tak nevíme, zda Atlantida ležela právě zde. Pod vodní hladinou se tu však našla kamenná pevnina, která svým kruhovým tvarem nápadně připomíná Atlantidu. Německý vědec dr. Rainer W. Kühne, který se výzkumů ve Španělsku zúčastnil, je přesvědčen o tom, že Atlantida ležela právě v blízkosti Cádizu. Stejný názor zastává i španělský archeolog dr. Sebastian Gelestino-Peréz a dr. Richard Freund, kteří na místě vedou archeologický výzkum.

 

magazin.cz

 

Archeolog Richard Freund u Cádizu našel velkou kamennou desku, na které jsou zobrazeny kruhové obrazce nápadně podobné Platónově popisu Atlantidy. Podle geologa Antonia Rodrigeza-Ramiera, který oblast Cádizu také zkoumá, byla oblast v blízkosti španělského města zničena a potopena vlnami tsunami. Podobnost s Atlantidou je zřejmá. Objevili tedy vědci skutečnou Atlantidu?

 

Ať už ležela bájná Atlantida kdekoliv, fascinuje dodnes miliony lidí po celém světě.
 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1