Hroby na každém kroku
Je to trochu psycho – užívat si dobré jídlo a pití, když člověk ví, že kousek od něj odpočívá nebožtík. Ale přesně to, dělá restauraci na muslimském hřbitově v Ahmedabadu, výjimečnou. Dokonce její majitel, Krishan Kutti Nair vnímá polohu svého podniku jako velmi dobrou: „Hřbitov je skvělé místo pro restauraci. Náš úspěch je na něm založen,“ přiznává a pyšně ukazuje interiér svého pohostinství – mezi stoly, kde převážně muži popíjejí svůj oblíbený čaj s mlékem jsou hroby. Jak se zdá, tento nezvyklý „designový doplněk“ místnosti nikomu zde nevadí. Jen občas obsluha utrousí poznámku, že jim hřbitovní terén trochu komplikuje práci, protože hroby zužují prostor pro chůzi.
V tiché společnosti
I přes trochu morbidnější ráz podniku, New Lucky restaurant nemá o zákazníky nouzi. Naopak, je velmi vyhledávaným místem. Většina Indů totiž přítomnost mrtvých vítá. Především „starší ročníky“ věří, že jim blízkost nebožtíků přinese dlouhý život a trochu štěstí do všedních dní. Mnozí proto sem přicházejí jako do kostela, aby tu přemýšleli o vážných věcech, případně prosili zesnulé o pomoc v různých těžkostech.
S mrtvými jen zadobře
Jak se zdá, muslimský hřbitov v Ahmedabadu je nakonec docela rušné místo. Mrtví, kteří zde odpočívají, se určitě nenudí. Mlčky naslouchají prosbám nešťastníků nebo si nechají od hostů vyprávět novinky z okolí. Jak se vlastně ti „mlčenliví svědkové“ jmenují? Sám Nair to neví. Ale místní historici se domnívají, že se jedná o nebožtíky ze 16 století. Majitel podniku prohlašuje, že své mrtvé nikdy nikam přemísťovat nebude a naopak je využívá jako neotřelou dekoraci svého zařízení. Každé ráno čistí hroby a zdobí je květinami. Vždyť jen díky nim mu podnik vydělává tak ohromné peníze!
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!