Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Středověký záchod / foto: --Ezio--/Reddit

Středověké toalety bývaly často slabým místem hradních sídel

Prevét, jak se kdysi středověký záchod nazýval, býval součástí středověkých hradů a dodnes bývá na některých památkách k vidění. Jak fungoval a pro koho byl určen?

Středověký člověk zvyklý na nepohodlí a nedostatek prostoru si přeci jen ve některých chvílích potrpěl na vlastní soukromí. Za tímto účelem se na panských dvorech stavěly latríny, samotné hradní sídlo pak bylo vybaveno tzv. prevéty, tedy středověkými hradními záchody.

Nenápadný výklenek

Pokud si dobře prohlédnete hradní zdi, můžete si povšimnout vystavěných vystouplých místností. Některé mívaly funkci arkýře, kdy se tímto způsobem stavitel hradu snažil o zvětšení místnosti, jindy byl jejich účel zcela praktický. Středověké toalety byly asi jediným místem, kde si člověk mohl nerušeně užívat chvilku soukromí. Samozřejmě byly určeny k užívání pouze vrchnosti a panovníkům, jiné obyvatelstvo hradu se muselo spokojit s obyčejnou latrínou, případě kupou hnoje na dvorku.

Není prevét jako prevét

Lze vypozorovat, že prevéty byly dvojího druhu. Jedny měly pouze vespod otvor, odkud lidské potřeby volně padaly a hromadily se u paty paláce, v lepším případě vedl otvor nad příkopem s tekoucí vodou, která se alespoň částečně postarala o odvod nelibě vonného materiálu. Pokud tomu tak nebylo, musel nechat majitel hradu pravidelně vyvážet nakupené exkrementy, ovšem ne každý hradní pán tomu věnoval pozornost. Nebylo proto výjimkou, když se po okolí středověkého sídla táhl nelibý zápach.

Středověký záchod

V některých hradech byl již ve středověku vybudovaný promyšlený kanalizační systém, který je také viditelný zvenku. Prostor, ve kterém se prevét nacházel, byl napojen na kanály, které odváděly odpad do sběrných míst. Také jejich čištění nebylo nic pro slabé povahy a je známo, že právě tyto kanalizační chodby často využívali nepřátelé, kteří se skrze ně dostávali do hradu a prováděli útok zevnitř.

Prevét není "výsernice"

Na některých prohlídkách, například na hradě Pecka, se můžeme místo označení prevét setkat se počeštěným názvem výsernice. Historikové a jazykovědci však oponují a tento výraz neschvalují, nelze jej totiž doložit v historických pramenech a mají za to, že jde o novotvar vytvořený nějakým vtipálkem na počátku tohoto tisíciletí. Dnes je výraz prevét používán v lehce pozměněné formě jako hanlivé označení člověka, který se nezachoval čestně, někoho oklamal nebo podvedl, tedy jako prevít.

Středověké toalety bývaly často slabým místem hradních sídel

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!