Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Terezín / foto: Bas van den Heuvel / Shutterstock.com

Terezín přitahuje i děsí – kde museli žít čeští židé a čím si prošli

Otázka vyhlazení židů děsí dodnes lidi po celém světě. Zločiny proti lidskosti jsou hrůzné v knihách i na filmovém plátně. Když se ale ocitnete přímo ve středu dění – sami poznáte, jaké pocity se ve vás probudí.

Terezín město

Terezín je malé město na severu Čech, jen pár kilometrů od Litoměřic. Městem protéká řeka Ohře, která ho rozděluje na dvě poloviny. Na jedné najdeme Malou pevnost, na kterou se dnes podíváme blíže, a na druhé pak Hlavní pevnost Terezín. Ta byla založena už v roce 1780 Josefem II. a o dva roky později byla prohlášena svobodným královským městem. V dnešní době je Terezín nechvalně známý hlavně jako židovské ghetto. To bylo za druhé světové války umístěno v hlavní pevnosti. Malá pevnost pak sloužila jako věznice pražského gestapa.

Židovský hřbitov

Památník Terezín

Pod pojmem Památník Terezín se dnes ukrývá hned několik expozic, které ukazují nejen život v židovském ghettu, osudy židů či vězňů za druhé světové války, jejich náboženství atd., ale také jak fungovala kasárna a mnoho dalších zajímavostí. Hlavní expozicí je již zmíněná Malá pevnost. V Terezíně ale můžete navštívit i Muzeum ghetta, Magdeburská kasárna, Kolumbárium, Krematorium, Obřadní místnost atd. Pokud se do Terezína vypravíte, vyhraďte si na něj minimálně jeden den, abyste všechno stihli.

Krematorium

Malá pevnost

My jsme osobně navštívili Malou pevnost, která sloužila v letech 1940 – 1945 jako věznice pražského gestapa. V současné době expozice podávají svědectví o perzekuci českého národa za nacistického režimu a zaznamenává osudy lidí zavlečených do jiných koncentračních táborů na území nacistické říše. Prohlídku je možné absolvovat samostatně jen s plánkem, který popisuje jednotlivé budovy, popř. místnosti, nebo si můžete objednat průvodce. My jsme vyrazili s plánkem a prohlédli si celý areál svým tempem.

Koupelny vězňů

Je mrazivé, smutné, a přitom fascinující procházet jednotlivé místnosti, kde vězni žili, spali, kde se koupali, holili, nebo kde byli ošetřováni. V místech márnice nebo ošetřovny může návštěvník pociťovat až závrať. Stejně fascinující je i dlouhá chodba uvnitř hradeb, kterou se dá celá Malá pevnost projít. Zdála se až nekonečná. Když z ní pak vyjdete na plácek, kde byli vězni popravováni, do smíchu vám také zrovna není. Zkrátka návštěva Terezína je pro otrlé povahy. Pokud vás ale zajímá téma židů nebo věznění lidí za druhé světové války v Terezíně, určitě jej navštivte.

Terezín přitahuje i děsí – kde museli žít čeští židé a čím si prošli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!