Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knihy obětí holocaustu / foto: butterflycreationfoto / Shutterstock.com

Knižní tipy na knihy týkající se holokaustu

Jelikož na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, dejme si několik tipů na knihy, které se tímto tématem zabývají.

Byl jsem Mengeleho asistentem – Miklós Nyiszli

Doktor Miklós Nyiszli byl do koncentračního tábora v Osvětimi deportován coby maďarský Žid spolu s manželkou a dcerou v roce 1944. Po příjezdu probíhá na rampě selekce, kterou provádí doktor Mengele. Vyzve všechny lékaře, aby utvořili samostatnou skupinu. Poté se mají ze skupiny přihlásit ti, kteří vystudovali na německých univerzitách, dokonale ovládají patologickou anatomii a jsou sběhlí v soudním lékařství. Jako jediný se po chvíli odváží vystoupit z řady právě doktor Miklós Nyiszli a stává se tak na několik dalších měsíců Mengeleho asistentem. Kdyby jen tušil, co ho čeká. Jelikož byl ubytován přímo v krematoriu II. v Birkenau (Březince), měl velmi dobrý přehled o všem, co se dělo v plynových komorách. Stal se tak přímým svědkem masového vraždění židovského obyvatelstva.

Byl jsem Mengeleho asistentem

Nejnovější vydání je z roku 2017 z nakladatelství Academia.

Děti, které přežily Mengeleho – Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Bucciery

Příběh bolesti a utrpení je vyprávěn samotnou obětí holokaustu, tenkrát desetiletým rumunským děvčátkem Evou. Všechno jsou její vzpomínky na několikaměsíční pobyt v koncentračním táboře v Březince v Osvětimi, kde podstoupily se svou sestrou zrůdné  lékařské pokusy u doktora Mengeleho. Eva dobře tušila, že jen pokud ona bude žít, zachrání tím také život své sestry. Byla tou silnější a věděla, že to musí dokázat, musí přežít a ochránit Miriam. Nedokážu si ani představit, jak může něco takového malé dítě dokázat. Jak silná vůle žít a ochránit blízkou osobu v ní musela dřímat, když to všechno přetrpěla, dokázala a přežila.

Děti, které přežily Mengeleho

Vydalo nakladatelství Grada v roce 2015.

Fotograf z Osvětimi – Maurizio Onnis, Luca Crippa

Jde o historickou biografii na pomezí biografického románu. Wilhelm Brasse byl v roce 1940 deportován do Osvětimi. Dařilo se mu v koncentračním táboře přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf. Fotografoval a dokumentoval tak pro nacisty vězně, popravy i lékařské pokusy na lidech. Kniha zachycuje pět let, které autor strávil ve vyhlazovacím táboře. Příběh je popsán bez jakéhokoliv přikrášlování.

Fotograf z Osvětimi

Vydalo nakladatelství Ikar v roce 2016.

Na smrt – Josef Karika

Autor nám v knize velice dobře přibližuje pře mafiánských rodin v Americe a stejně tak nástup nacismu v Německu. Dva kamarádi vyrůstají na konci dvacátých let 20. století v malém slovenském městě. Po jisté tragické události jsou nuceni utéct do zahraničí a opustit dívku, o kterou oba soupeřili. Jeden z nich utíká do New Yorku, kde zažije krvavou válku mocných mafiánských rodin. Druhý se ocitne v Mnichově v nacistických tajných službách. Zúčastní se mnoha vražedných akcí a postupně se z něj stává zrůdný důstojník SS. Po vypuknutí války se oba opět setkávají. Příběh je psán detailně, autor vynaložil opravdu důkladnou píli na jeho sepsání.

Na smrt

Vydalo nakladatelství Argo v roce 2020.

Osvětimská ukolébavka – Mario Escobar

Jde o příběh Němky Helen a jejích pět dětí. Jednoho dne v roce 1943, kdy Helen chystá své děti do školy, vtrhnou k nim do bytu němečtí policisté. Na rozkaz SS měla být vzata do vazby celá její rodina, tedy děti a manžel, všichni romského původu. Přestože Helene byla Němka, a tudíž se na ni nařízení nevztahovalo, odmítla svou rodinu opustit. Byli deportováni do Osvětimi. Manžel Johann byl od rodiny oddělen, Helene se však všemožně snažila chránit děti, a nejen ty svoje. Když vyšlo najevo, že je Helen Němka a navíc zdravotní sestra, přinutili ji sloužit v táborové nemocnici, kterou řídil doktor Mengele. Podmínky života v Osvětimi byly příšerné, Helen se však snažila, co mohla, aby se děti v její blízkosti mohly mít alespoň trochu lépe.

Osvětimská ukolébavka

Vydalo nakladatelství CPress v roce 2019.

Knižní tipy na knihy týkající se holokaustu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!