Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Baronka s virgulí / foto: shutterstock

Urozená šlechtična za hrátky s virgulí zaplatila smrtí

Virgule neboli proutek patřil odjakživa do ruky lidem, kteří byli považováni za blázny, čarodějnice nebo šarlatány. Co když se ale proutkařením zabývá osoba urozená, konkrétně Martine de Berterau, baronka de Bausioleil?

Kdo byla Martine de Berterau

Budoucí baronka de Bausoleil se narodila v roce 1600. Pocházela z francouzské šlechtické rodiny v Touraine a těžba a zřejmě i práce s virgulí měla v její rodině dlouhou tradici. Ještě jako mladá se Martine provdala za mineraloga a důlního odborníka – Jeana de Chestelet. Byl natolik schopný, že jej dokonce císař Rudolf II. milující všechny vědce, umělce, alchymisty a jiné „šarlatány“ jmenoval generálním komisařem uherských dolů. Martine znala problematiku těžby již z domova, a tak cestovala spolu s manželem a ve své práci se vzájemně doplňovali.

Tajemná virgule

Osudná virgule – zachrání i zahubí

V roce 1626 byl Martinin manžel pověřen králem Jindřichem IV., aby odjel hledat nové důlní lokality do Francie a oživil tam těžbu. Manželé se proto vydají na cestu a usadí se v Bretani. Virguli tam samozřejmě Martine používala a zřejmě se s tím nijak netajila, protože se brzy dostala do řečí, až došlo na obvinění z čarodějnictví. Situaci se podařilo „zamést pod koberec“, ale oba manželé museli opustit Francii.

Baronka na útěku

Kolem roku 1630 Martine putovala po Francii a její syn se přitom nakazil horečkou. Ponechala ho odpočívat v hostinci a vyrazila se projít – i se svou společnicí – virgulí. Na jednom z dvorků se zastavila a prohlásila, že je zde léčivý pramen. I když se místní rada nejprve zdráhala, nechali se nakonec přesvědčit a kopání na označeném místě skutečně pramen odhalilo.

Od zázraků ke smrti

O tom, že virgule dokáže napomoci najít léčivé prameny, se sice vědělo, ale zatímco někteří to považovali za zázrak, jiní byli přesvědčeni o čarodějnictví. Z toho byla nakonec obviněna i baronka a její dcera. Obě byly uvrženy do vězení ve Vincennes, kde později zemřely. O nic lépe nedopadl ani její muž a syn. Ti byli vězněni ve slavné Bastille, kde zemřeli o několik let později.

Zdroje:

Záhady života, září 2020, str. 30 - 31

https://en.wikipedia.org/wiki/Martine_Bertereau

Urozená šlechtična za hrátky s virgulí zaplatila smrtí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!