Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kanál Rideau / foto: Iryna Tolmachova / Shutterstock.com

Kanál Rideau jako pojistka proti válce s USA

Řeka Ottawa se pyšní kanálem Rideau, který byl původně vystavěn jako dopravní tepna a pojistka Kanady proti válce s USA.

Vystavěn byl v roce 1832 a stavba trvala řadu let. Přišlo při ní o život i několik dělníků, přesto je dodnes obdivovanou stavbou, která se v téměř původním provedení zachovala až dodnes.

Obchod nebo válka?

Válku amerických kolonií o nezávislost jistě není třeba příliš připomínat. Skončila v roce 1783 svržením nadvlády Británie a známe ji z řady knih i filmů. Boj o nadvládu Severní Ameriky se však rozhořel znovu o tři desítky let později. Na území dnešní Kanady bylo stále několik britských kolonií, které se nehodlaly vzdát. Boje sice velké řešení nepřinesly, za to se díky nim zrodila myšlenka na vybudování dopravní tepny mezi námořní základnou Kingston u Ontaria a tehdejším největším městem Montreal.

Kanál Rideau
Kanál Rideau – Zdroj: Iryna Tolmachova / Shutterstock.com

Komplikovaná stavba

Rozsáhlá stavba začala v roce 1826 a trvala až do roku 1832. Koryto řeky Ottawa bylo rozšířeno a pojmout mělo hned několik desítek zdymadel, které by umožnily říční tepnu propojit. Výsledkem byl kanál Rideau, dlouhý 202 km a propojující řeky Ottawu, Rideau, Cataraqui i jezera Dolní, Horní a Velké Rideau. Stavba i přes svou komplikovanost probíhala poměrně hladce, přesto při ní přišlo o život několik dělníků. Na stavbě pracovali lidé z Irska i z Kanady.

Památka UNESCO i největší kluziště světa

Kanál Rideau je od roku 2007 zapsán na seznamu UNESCO jako nejstarší a nejlépe zachovaný kanál v Severní Americe. Obdivuhodná je nejen jeho délka a celkové provedení, ale i to, že jako jediná stavba tohoto druhu vybudovaná v 19. století stále ještě funguje. Navíc i většina jeho infrastruktury je původní. Zdymadla pracují od května do října, kdy voda zamrzá. Úsek kanálu, který vede přes Ottawu, se v zimě mění na největší kluziště světa.

Kanál Rideau jako kluziště
Kanál Rideau jako kluziště – Zdroj: Wandering views / Shutterstock.com

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rideau_Canal

https://www.stoplusjednicka.cz/ochrance-kanady-200-kilometru-dlouhy-kanal-z-ottawy-az-do-ontaria

 

Kanál Rideau jako pojistka proti válce s USA

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!