Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zničený motocykl a auto v Iráku / foto: Mohammad Bash / shutterstock.com

Amerika dobývala Irák téměř měsíc. Jak dlouho může odolávat Ukrajina Rusku?

Bohužel i nové tisíciletí se neobešlo bez krvavých konfliktů, které přináší nesmírné utrpení obyčejným lidem. Otázka, která dnes vyvstává, je možnost zastavení ruského útoku ze strany ukrajinských ozbrojených sil. Historie nabízí pohled na pár analogických konfliktů, které možná mohou napovědět, jak se konflikt bude vyvíjet dále.

Jak je dnešní Ukrajina vyzbrojena

Ukrajina, když pomineme Rusko, je určitě největší a nejlépe vyzbrojenou zemí bývalého Sovětského svazu. Ještě stále je druhou nejlidnatější zemí, i pokud odečteme Donbas a Krym, žije zde nějakých 37 milionů lidí. Počet obyvatel však po rozpadu SSSR stabilně a poměrně rychle klesá, minou dva roky a druhou největší zemí v postsovětském prostranství se stane Uzbekistán. Ukrajinský stát je také velmi rozlehlý, celkově je i bez Donbasu a Krymu stále větší, než Francie. Přesto, v porovnání se světovými velmocemi je Ukrajina poměrně malá.

Co se týče výzbroje ukrajinské armády, je však ohromující a dosahuje stavů, které mají aktuálně daleko větší země. Například počet tanků ukrajinské armády přesahuje 2,5 tisíce. To je o něco více, než má například Německo. Tankové síly Ukrajiny mnohonásobně převyšují počty těchto zbraní v dvousetmilionové Brazílii, nebo v evropských mocnostech Francii, Polsku či Velké Británii. Podobně je na tom letectvo. Celkový počet téměř 300 bojových stíhacích letounů je něco, s čím se málokterá evropská země může srovnávat. I v dalších parametrech je Ukrajina velmi dobře vyzbrojena, například v protiletadlových zbraních, dronech (zejména turecké Bayraktary), dělostřelectvu, motostřeleckých jednotkách a protitankových zbraních. To vše by mělo dávat poměrně velkou naději na úspěšnou obranu ukrajinského území. Dá se konflikt porovnat s nějakým druhým, proběhnuvším v posledních letech? Asi nejlépe jej můžeme porovnat s konfliktem v Iráku.

Jak dlouho vzdoroval Irák americkému útoku?

V roce 2001 napadly Spojené státy americké Irák podobným způsobem, jako letos Rusko Ukrajinu. Útok začal v noci 20. Března 2003 raketovými údery, které vyřazovaly z provozu irácká komunikační centra a armádní radiolokátory. Proti tomu neměl irácký prezident Saddám Hussein příliš mnoho možností obrany. Počty tanků měl Irák sice velké, ale jeho letectvo bylo eliminováno poměrně záhy. Navíc většina zbraní byla proti těm americkým zastaralá. Obyvatelstvo Iráku bylo v té době asi 30 milionů obyvatel, bránil se tedy asi desetkrát většímu státu, který jej navíc technicky značně převyšoval. A tak, po obklíčení hlavního města Bagdádu 7. Dubna 2003 zbýval už jen americký pochod na Tikrít, poslední iráckou baštu. Ten padl 14. Dubna čímž organizovaný odpor de-facto skončil. Američanům tedy trvalo necelý měsíc, než srazili Irák na kolena.

Podobnosti s Ukrajinou

Co může udělat Ukrajina pro to, aby nedopadla jako Irák? Podobnosti tu vskutku jsou. Jedná se o podobně velkou zemi, co se týče rozlohy i obyvatelstva. Napadena byla podobným způsobem, přeci jen daleko modernější a větší armádou, než má ona sama. Raketové útoky předcházely nastolení vzdušné nadvlády a pozemní invazi. Ve prospěch Ukrajiny hovoří větší podpora její pozice ze strany mezinárodního společenství. Útok Spojených států na Irák tehdy podpořilo celkem 27 zemí, včetně těch, které se invaze účastnily, kdežto Ruskou akci podpořilo pouze 8 států světa. V obou případech je významný počet zemí, které ke konfliktu vyjádřily neutrální stanovisko. Navíc, regiony, které Ukrajinu podporují, leží poměrně blízko a některé s ní přímo sousedí. Odtud může tedy plynout materiální pomoc. Naopak nevýhoda Ukrajiny je existence nepřátelských sil přímo na jejich území. Ano, jedná se o dvě samozvané donbaské republiky, které před 8 lety odolaly majdanskému převratu a od té doby Kyjevu zatápí, kde mohou. Tehdejší Irák měl sice také vnitřní opozici – Kurdy – ti se ovšem do konfliktu po napadení země Američany nijak nezapojovali.

Ukrajina se tedy nejspíš neudrží, i když bude zřejmě odolávat déle, než Irák. Jenže čas bude plynout a každý agresor nakonec prohraje. Američané sice i po dvaceti letech Irák okupují, je jim tam ale čím dál více horko. Z Afghánistánu už odtáhli, brzy bude následovat Irák a Sýrie. A to samé zřejmě čeká v dlouhodobém horizontu Rusy na Ukrajině.

Amerika dobývala Irák téměř měsíc. Jak dlouho může odolávat Ukrajina Rusku?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1