Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Reinhard Heydrich / foto: Everett Collection / Shutterstock.com

Heydrichův zámek se otevřel veřejnosti, a to zcela výjimečně

Ke konci května se připomíná jeden z nejodvážnějších činů naší historie, a sice atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Při letošních vzpomínkových akcích se mimořádně otevřelo i jeho sídlo.

Zámek, který byl veřejnosti uzavřen

Vzpomínkové akce se obvykle konají v Panenských Břežanech kousek od Prahy, ostatně letos to nebylo jinak. Veřejnost se mohla znovu podívat do horního zámku, ze kterého je už dlouhé roky zbudován Památník národního útlaku a odboje. V minulosti, v dobách hrůzných činů, byl horní zámek obýván například státním tajemníkem K. H. Frankem.

Zámek s historií
Zámek s historií: Zdroj – Mo Photography Berlin / Shutterstock.com

Co se týče dolního zámku v obci, ten bývá obvykle veřejnosti zcela uzavřen. Důvodem je především soukromé vlastnictví, ve kterém je držen. Co je na něm zajímavé, tak že v něm za druhé světové války bydlel právě říšský protektor Heydrich, a ostatně i proto se sem dlouhé roky chtějí lidé podívat. Letos to bylo po letech umožněno, i když se mohlo nahlédnout pouze do části velkého sídla.

Bez dobového vybavení

Do jisté míry byla však návštěva Heydrichova zámku spíše zklamáním. Samozřejmě se na něm podepsaly roky, které od války uplynuly. Dobové vybavení bylo tedy zcela pryč, i když je pravdou, že zdejší prostory (zejména tedy zpřístupněný přízemní sál s krbem a klasicistní sál) měly v sobě kus zajímavé (a možná až krapet pochmurné) atmosféry.

Proč je Heydrichův zámek tak zajímavý?

Člověk si říká, čím vlastně je tento zámek tak zajímavý a jedinečný, respektive proč ho zejména milovníci naší historie chtěli po dlouhé roky vidět. Důvod je prostý – právě odtud se roku 1942 vydal říšský protektor na Pražský hrad a právě při cestě odtud si na něj počkali parašutisté a další členové odboje, aby na něj v pražské Libni spáchali atentát. Jak už tento odvážný čin dopadl a jaké měl následky, to už víme. A jak to vypadalo v jeho sídle, kde žil protektor se svou rodinou, to už díky výjimečnému otevření prostor víme také.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/heydrichuv-zamek-se-mimoradne-otevre-40398368#source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest198_novy_panel_sluzeb_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Heydrichův zámek se otevřel veřejnosti, a to zcela výjimečně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!