Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Coca-cola / foto: Bystrov / Shutterstock.com

Závislost na morfiu vedla k vynálezu Coca-Coly

Kdo by dnes nemiloval sladkou limonádu jménem Coca-Cola. Jen málokdo se však informuje o její historii. A že je opravdu zajímavá! Věděli jste, že za ni vděčíme lékárníkovi závislém na morfiu? S revolučním vynálezem přišel před 130 lety.

Bolesti hlavy i žaludku přinesly jedinečný nápad

Není tajemstvím, že závislosti přináší řadu nepříjemných stavů, a to včetně bolestí žaludku nebo hlavy. Když se k tomu přidá také nervové vyčerpání, člověk začíná hledat způsoby, jak se nevítaných pocitů zbavit. To, že by se měl zbavit své závislosti, rozhodně nepřichází v úvahu. K tomuto se nehodlal přiklonit ani lékárník John Pemberton, který se naopak rozhodl najít lék na zdravotní obtíže jdoucí ruku v ruce s jeho závislostí.

Při svém bádání a pátrání přišel s kombinací lístků koky a kofeinu z ořechů kola, čímž vznikl nápoj zvaný Coca-Cola. Stalo se tak roku 1886, respektive tohoto roku byla prodána vůbec první sklenice revoluční limonády.

Logo Coca-coly
Logo Coca-coly – Zdroj: ferdyboy / Shutterstock.com

Dominance mezi nealkoholickými nápoji

Růst a vzestup nového nealkoholického nápoje na sebe nenechaly dlouho čekat. Za pouhých deset let se rozrostl do celých Spojených států amerických, poté během druhé světové války i do zbytku světa, kde si vybudoval velmi pevné základy v žebříčku nealkoholických nápojů.

I díky markantní expanzi se svým společníkem vymysleli vůbec první logo, ve kterém dominovala dvě C.

Úspěch přišel až posléze

I když bychom nyní mohli mluvit o velkém úspěchu Coca-Coly, která u Pembertona nahradila morfium, na němž byl závislý, přesto toho markantního a daleko většího úspěchu limonáda dosáhla až posléze. Bohužel až po jeho smrti.

Až počátkem dvacátých let minulého století totiž společnost začala prodávat kupříkladu kartony s lahvemi a další praktická balení, díky nimž si nápoj mohli konzumenti pohodlně odnést také domů.

 

Zdroj:

https://www.e15.cz/magazin/coca-colu-namichal-pred-130-lety-lekarnik-zavisly-na-morfiu-1295118

Závislost na morfiu vedla k vynálezu Coca-Coly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!