Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panovník Rudolf II. / foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Vědátoři a šarlatáni na dvoře Rudolfa II.

Rudolf II. nebyl jen milovníkem umění. Na svém dvoře shromažďoval plno zajímavých předmětů a uměleckých děl, ale také umělce a vědce, z nichž někteří jsou dodnes považování spíše za šarlatány.

Platí to především pro ty, kteří se zabývali magií, hledali kámen mudrců, elixír života nebo se pokoušeli přeměnit kovy na zlato.

Tajemný Kámen mudrců
Tajemný Kámen mudrců – Zdroj: Shutterstock.com

Tadeáš Hájek z Hájku nebyl jen lékařem

Tadeáše Hájka z Hájku známe především jako lékaře a renesančního přírodovědce. Na dvoře Rudolfa II. působil také jako jeho osobní lékař. Byl to právě Hájek, kdo na Rudolfův dvůr v průběhu let přiváděl další vědátory, astronomy a osobnosti zabývající se vědou i magií. Tadeáš Hájek z Hájku byl dokonce Rudolfem II. pověřen, aby mu nalezl elixír věčného mládí. Tvrdí se, že Hájek skutečně vytvořil elixír složený ze 77 bylin smíchaných s alkoholem, které císaři pomáhaly. Tento lektvar měl pročišťovat organismus, detoxikovat tělo a obnovovat jeho buňky. Údajně Rudolfovi prodloužil život o neuvěřitelných 20 let.

Edward Kelley – podvodník nebo génius?

Edwarda Kelleyho známe především z filmů o Rudolfu II. s Janem Werichem. Do Čech tento anglický alchymista – magistr Edward Kelley přijel kolem roku 1584. Tvrdil, že dokáže komunikovat s jinými světy a mluví s anděly. K tomu mu měla pomáhat jeho křišťálová koule. Kelley spolupracoval s dalším vědcem a astronomem – Johnem Dee, pro kterého dělal médium při spiritistických seancích. Také Kelly hledal elixír mládí a věnoval se tzv. transmutaci, tedy přeměně různých chemických prvků ve zlato. Prý se mu to dokonce i podařilo.

Tajemné rituály
Tajemné rituály – Zdroj: Shutterstock.com

John Dee a jeho magické zrcadlo

John Dee a jeho působení v Čechách a na dvoře Rudolfa II. jsou spojeny s magickým zrcadlem. Dee údajně díky tomuto zrcadlu nahlížel do minulosti i budoucnosti, a dokonce prý díky němu dokázal číst myšlenky. Tak se také stávalo, že císaře pomocí svého zrcadla informoval o tom, co si myslí někteří jeho poddaní. Asi je každému jasné, že toto musel být podvod, kterým si Dee u císaře přilepšoval. Nebo snad věříte, že by skutečně dokázal přečíst myšlenky dvořanů?

 

Zdroj:

https://21stoleti.cz/2004/12/17/alchymiste-a-magove-na-dvore-rudolfa-ii/

https://www.stoplusjednicka.cz/raj-umelcu-podvodniku-na-dvore-rudolfa-ii

 

 

Vědátoři a šarlatáni na dvoře Rudolfa II.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!