Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Osvětim / foto: shutterstock

Co jste možná nevěděli o Osvětimi a vyvede vás to z míry

Osvětim patří k místům, které se pojí s naší temnou historií. A jelikož se na historické události, které se nechvalně zapsaly do myslí nás všech, nemá zapomínat, pojďme si připomenout to, co jste o místě smrti pravděpodobně nevěděli.

Největší koncentrační tábor v Polsku

Holocaust – i tak se období, které je v našich myslích zahaleno černou plachtou, nazývá. Spojováno je s koncentračními tábory a nacistickými vůdci, kteří se rozhodli radikálně změnit svět. Tím nejhrůznějším místem se stala Osvětim, o které se málo ví, že se jednalo o největší koncentrační tábor nejen v celém Polsku, nýbrž na celém světě.

Začal se budovat už v roce 1940, a to na příkaz Himmlera. Němci tábor opustili až ke konci války, konkrétně roku 1945, kdy se blížila Rudá armáda. O Osvětimi se do té doby nevědělo, respektive neměla o ní tušení ani spojenecká vojska, která si tím pádem ani nebyla vědomá toho, co se za ostnatými dráty vlastně děje.

Koncentrační tábor
Koncentrační tábor – Zdroj: Shutterstock.com

Kanibalismus a hladomor

A nebyl to pouze hladomor, který sužoval tamější vězně. Jídlo, které se podávalo pouze jednou denně, velkou měrou přispělo k tomu, že se zde rozmohl kanibalismus. Po smrti spoluvězně nedělalo mnohým lidem problém sníst i mrtvého člověka, který do té doby lehával vedle nich.

Z devadesáti procent ti, kteří zde zemřeli, byli Židé. Nezavírali se sem ale pouze oni. Byli to také Romové, kteří taktéž nevyhovovali parametrům nacistů a jejich představám o „čisté krvi”.

Krematorium v koncentračním táboře
Krematorium v koncentračním táboře – Zdroj: Shutterstock.com

Tábor rozkraden

Respektive části Osvětimi či klíčové prvky, které koncentrační tábor tvořily či symbolizovaly. Na mysli máme hlavně nápis „Práce osvobozuje”, jenž visel nad vstupní branou tábora. V minulosti byl ukraden hned několikrát, naposled však v roce 2009. Zloděje se nakonec podařilo najít a nápis s dnes už historickou hodnotou vypátrat.

Přesto se dnes nad vstupem do bývalého koncentračního tábora nenachází originální nápis, nýbrž jeho kopie, aby se předcházelo podobným scénářům.

 

Zdroj:

https://www.osvetim.info/zajimavosti.php

Co jste možná nevěděli o Osvětimi a vyvede vás to z míry

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!