Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smírčí kříž / foto: shutterstock

Vypráví se, že smírčí kříže střeží duchové zavražděných lidí

Podivné kamenné kříže stojí v naší krajině mnohdy i desítky let. Zatímco dříve se u nich nejspíš zastavovali lidé, kteří znali jejich minulost a nejspíš i truchlili, dnes už je míjíme bez povšimnutí.

Málokoho z nás dnes napadne, co se za nimi skrývá a proč se vůbec v krajině objevily. Přitom je dost možné, že každý kříž je strážen tím, pro koho byl vystavěn.

Smírčí kříže jako upozornění na zrůdný zločin

V minulosti byl právní systém v některých případech drsný, přesto se snažil, aby bylo prolito co nejméně krve. „Oko za oko, zub za zub,“ je sice spravedlivé, ale vede jen k dalšímu neštěstí. Obzvlášť má-li to být pomsta za smrt. Proto existovala tzv. smírčí smlouva.

Pokud došlo k vraždě a vědělo se, kdo je viníkem, byl samozřejmě postaven před soud. Ten často rozhodoval tak, že pachatel musel zaplatit peněžní pokutu a jako jakési pokání svého činu postavil kamenný kříž – smírčí kříž, který měl připomínat jeho strašlivý čin. Kříž musel být vystaven v soudem určené době a obě strany – pozůstalí zavražděného i pachatel, musely smlouvu stvrdit svými podpisy.

Pokud vrah nesplnil svůj úkol a nevystavil smírčí kříž včas, nebo dokonce vůbec, měla rodina zavražděného právo na pomstu. A pokud pachatel včas neuprchnul hodně daleko, čekal ho nejspíš hodně bolestivý trest.

Smírčí kříž
Smírčí kříž – Zdroj: Shutterstock.com

Tajemné symboly vytesané do kamene

Pokud se nehodláme pídit po důvodu vzniku takového kříže a nechceme se zahrabat v archivu, nemáme vůbec šanci se dozvědět, proč byl na svém místě postaven. Můžeme samozřejmě narazit na někoho, kdo si pamatuje jeho příběh, který už se mohl za dobu své existence proměnit v legendu nebo spíše strašidelnou historku vyprávěnou kdysi o přástkách, později u táboráku. Napovědět nám mohou i symboly, které jsou někdy na těchto kamenných křížích vytesány. Můžeme objevit nůž, sekeru apod. Nejspíš je to vražedná zbraň, kterou vrah sprovodil ze světa svou oběť. Skutečnou pravdu bychom ale opět museli hledat v archivech. 

Fenomén smírčích křížů

Smírčí kříže nenajdeme jen u nás. Jsou prakticky po celé Evropě a jen v České republice jich můžete najít kolem 1500. I když píšu o archivech, ve skutečnosti neměly tehdy soudy povinnost uchovávat kopie smluv, a tak je objevení důvodu vystavění kříže spíše náhodné. I když nenajdeme smlouvu, můžeme narazit na zápis v obecní kronice apod. Smírčí kříže se nestavěly jen za vraždu. Mohly být uloženy i jako trest za znásilnění nebo loupežné přepadení. U těch, které jsou spojeny s násilnou smrtí, však citliví jedinci dodnes pociťují nepříjemné pocity, závratě a nevolnost, změnu teploty apod. Badatelé se proto domnívají, že se kolem nich hromadí negativní energie spojená se zločinem. Podle některých tvrzení se dokonce jedná o místa, na která se stahují duše vrahů. Koncentrace negativní energie tak může být o to větší. Nebo se snad u nich zdržují duše zavražděných a připomínají tak svůj krutý osud?

Zdroj:

Epocha, srpen 2023, str. 69.

Vypráví se, že smírčí kříže střeží duchové zavražděných lidí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!