Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Halloween / foto: shutterstock

Vše o Halloweenu i tipy na skvělé halloweenské menu

Na poslední den v říjnu připadá lidový svátek Halloween, který zdomácněl v anglosaských zemích, ale poslední roky si nachází cestu i k nám. Odkud se vzal tento svátek ve znamení vydlabaných dýní a strašidelných převleků?

Pohled do historie

Nejedná se o americký svátek, jak by se mohlo zdát. Dle jedné z teorií tradice Halloweenu sahá do hlubší historie až ke keltskému svátku Samhain. Tento svátek se konal mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem. Jednalo se o oslavu příchodu zimy a keltského Nového roku. Keltové věřili, že je to zároveň den, kdy se objevuje most mezi světem živých a mrtvých. Keltové se o tomto svátku převlékali do masek, aby se ochránili před zlými duchy.

Další teorií je, že Halloween vychází z oslav svátku Všech svatých, jenž se do Irska dostal z Říma, a je původně založen na židovské tradici. Z toho důvodu oslavy již večer předem, a nikoli v samotný den svátku. Nicméně v 19. století se Halloween dostal s vlnou přistěhovalců až do Ameriky. Odkud se poté rozšířil do celého světa. A to i k nám.

Halloweenské dobroty
Halloweenské dobroty – Zdroj: Shutterstock.com

Oslavy Halloweenu ve světě

Zatímco u nás je svátek ve znamení dlabání dýní ve školkách a školách a nazdobení si interiéru, tak ve světě se Halloween slaví masově. Američané i Kanaďané tento svátek milují, a to malí i velcí. Často už v předstihu probíhají přípravy. Potrpí si na výzdobu doma a hlavně venku. Však se v některých částech soutěží o nejstrašidelnější výzdobu, která doslova děsí kolemjdoucí.

Populární je koledování v rodině i mezi sousedy. Koledníci dostávají zpravidla čokoládu a jiné sladkosti. Pokud nic nedostanou, mnohdy provedou nějakou neplechu, například natřou venkovní kliky zubní pastou nebo vchod zahází toaletním papírem. V Kanadě se ještě domy zdobí suchým kukuřičným listím.

Koledování dětí probíhá i v Irsku, zatímco dospělí si svátek užívají v typicky irských klubech s lahví piva v ruce. V Číně se rozvěšují svíčky v domech i na ulicích. Mají osvětlovat cestu duchům. Zde se totiž věří, že duchové zemřelých násilnou smrtí se potulují mezi lidmi a mohou být nebezpeční. Na Srí Lance se pořádá soutěž o nejděsivější halloweenské recepty a nejstrašlivější výkřiky smrti. V Singapuru v tento den můžete zažít čajovou party hrůzných, obřích a lidojedských příšer.

Prsty zlé čarodějnice
Prsty zlé čarodějnice – Zdroj: Shutterstock.com

Halloweenské menu aneb co servírovat

Typické jsou pokrmy z dýně, ze které se dělá nejčastěji polévka, ale i moučníky. Můžete tak doma připravit pečené mumie, prsty zlé čarodějnice, čokoládový hřbitov či halloweenské dýňové cupcaky. Zde se meze fantazii nekladou. Na internetu je mnoho receptů, které uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-proc-se-slavi-halloween-anglosasky-svatek-zdomacnel-i-u-nas-40300033

https://www.ervpojistovna.cz/cs/halloween-ve-svete

https://living.iprima.cz/bydleni/kuchyne/tip-na-halloweenske-menu-recepty

 

 

Vše o Halloweenu i tipy na skvělé halloweenské menu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!