Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Středověk a děti / foto: Renata Sedmakova / Shutterstock.com

Zahrabání za živa, stětí, vyhoštění. Tak se v minulosti trestaly potraty

O umělém přerušení těhotenství se i dnes vedou vášnivé debaty. Přitom jde o věc starou stejně jako intimní vztah mezi mužem a ženou – antikoncepce je záležitostí moderní doby.

Ve starověku nebyl potrat tabu

Doporučení, jak vyvolat samovolný potrat, existovala už ve starověku. První písemná zmínka se objevila více než dva tisíce let před naším letopočtem. Zajímavé je, že v této době nešlo o nic zavrženíhodného, jako tomu bylo později. Naopak se potrat doporučoval, pokud počet dětí převyšoval ekonomické možnosti. K potratům se nejčastěji používaly byliny obsahující abortivní látky, jako byl pelyněk černobýl nebo ploštičník. Někdy se používaly odvary, jindy se části rostlin zavedly přímo do dělohy. V takovém případě však často umíral nejen plod, ale i matka.

S rozvojem křesťanství ve středověku přišel i přísný zákaz potratů. Za jeho provedení hrozilo upálení, za podstoupení zase zahrabání zaživa, což mělo být příměrem k usmrcení plodu, a následné probodnutí kůlem. Milosrdnějším trestem bylo stětí mečem. Přesto se potraty prováděly, jen se přesunuly do tzv. šedé zóny a „na svědomí“ je měly především porodní báby. Jednoduše proto, že mít nemanželské dítě znamenalo hanbu, vyhoštění z města a obrovské existenční problémy.

Obtížné rozhodnutí
Obtížné rozhodnutí – Zdroj: Shutterstock.com

Existovaly i polehčující okolnosti

V novověku někteří teologové rozvinuli teorie, že ke vstupu duše do plodu dochází až mezi 35. a 45. dnem od početí, takže pokud k potratu došlo dříve, jednalo se o polehčující okolnost. Stejně tomu bylo v případě, že plod byl deformovaný, nebo v případě, že žena o těhotenství nevěděla.

Postupem času se od smrtelných trestů upouštělo, stále však hrozilo vypovězení ze země nebo vězení. Stejně tak bylo stále časté, že žena při potratu umírala, ať už kvůli vysoké dávce toxických látek z bylin, nebo kvůli infekci vzniklé zaváděním předmětů do děložního hrdla. Na následky potratů umírala zhruba třetina žen.

Legalizace potratů se naše země dočkala až v polovině 20. století, avšak zatím pouze ze zdravotních či jiných vážných důvodů. Ty posuzovala komise.

 

Zdroj:

https://www.stoplusjednicka.cz/stredoveke-tresty-za-potrat-zahrabani-zaziva-probiti-srdce-kulem-i-steti-mecem

https://www.dotyk.cz/magazin/potraty-stredovek-tresty-30000720.html

Zahrabání za živa, stětí, vyhoštění. Tak se v minulosti trestaly potraty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!