Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Porodnice v letech minulých / foto: ovnelli / Shutterstock.com

Porody z časů dávno minulých zaváněly hrůzou

Ani v dnešní moderní době není porod bagatelizován a považován za banální záležitost. Co potom musely zažívat rodičky v dávné minulosti? Jsem si jistá, že žádná z dnešních maminek by se nechtěla byť na okamžik vrátit v čase.

Nadčasový starý Egypt

Co se porodní polohy týče, byl například starý Egypt velice nadčasový. Porod probíhal v poloze v kleče. Tato poloha je stála vnímána za tu nejpřirozenější jak pro matku tak pro dítě, na rozdíl od polohy na zádech s nohama nahoře. Pochopitelně neexistovaly porodnice a nastávajícím maminkám, které tedy přiváděly na svět potomky doma, byly oporou zkušenější ženy. V podstatě to je můžeme brát za předchůdkyně porodních bab. Přestože byl tehdy Egypt na svou dobu, co se týče zdravotnictví i porodnictví, vcelku vyspělý, spoustu rodiček a novorozenců umíralo. Nepomáhaly ani různé náboženské rituály během porodu.

Středověk s porodní bábou

Podívejme se na porody ve středověku. Přestože jde o mladší historii, neprobíhaly porody o nic bezpečněji. A to ani v rodech s modrou krví. Víme, jak na tom byli lidé s hygienou a to samozřejmě mělo za následek spoustu komplikací při i po porodu. Ženy většinou rodily na speciální židli v sedě a samozřejmě doma bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci sousedek. Od druhé poloviny 12. století potom za asistence porodní báby. Porodní báby však neměly žádné zdravotnické vzdělání. Byly to vlastně takové středověké duly, pracující pouze za jídlo. Pouze v zámožných rodinách se mohly dočkat nějaké finanční odměny. 

Porod ve středověku
Porod ve středověku – Zdroj: Shutterstock.com


První císařský řez a jeho provádění ve výjimečných situacích

S nástupem 14. století přichází první císařský řez. Prováděly se však velice výjimečně, vlastně až tehdy, kdy rodička umírala nebo již při porodu zemřela, a bylo potřeba zachránit alespoň novorozence. Šlo o opravdu výjimečné situace. 
Jsou dochovány jisté hrůzné prameny, kdy mrtvá rodící žena byla pochována s živým dítětem v břiše, které poté vypudila v rakvi. Dítě pochopitelně nemělo šanci na život.

Vznik prvních porodnic

První porodnice vznikaly v 15. století ve Francii a Itálii, na našem území potom během 17. století. Nebyly však žádnou spásou, spíše naopak. Ani v této době se nijak zvlášť nedodržovala hygiena a lékař úplně samozřejmě od pitvy přistoupil k rodící ženě, aniž by se nějak omyl či dezinfikoval. Docházelo tedy ke vznikům zánětů a infekcí a rodičky umíraly na tzv. horečku omladnic.
Na souvislost s nedostatečnou hygienou a úmrtím rodiček poukázal v 19. století maďarský lékař Ignác Semmelweis. Nařídil lékařům důkladné mytí rukou roztokem chlorového vápna.

První porodnice u nás
První porodnice u nás – Zdroj: Werner Lerooy / Shutterstock.com

Ve 20. století porodnice konečně pomáhají

Zlom v porodnictví znamenalo 20. století. V této době alespoň ve vyspělém světě porodnice opravdu ženám pomáhaly a plnily svou funkci. Ovšem i tehdy stále spoustu dětí bylo přivedeno na svět doma, především na malých městech a venkově. 
Porodnice za dob socialismu už některé z nás pamatují. Šest až osm rodiček na jednom pokoji, pouze jedna povolená porodní poloha. Vše běželo podle nařízení lékaře, žádné ohledy na rodičky, prostě taková pásová výroba v uvozovkách. 
V dnešní moderní době již vše probíhá diametrálně odlišně a budoucí maminky si většinou z porodu odnášejí emocionálně příjemné zážitky. Nemluvím samozřejmě o komplikacích, které mohou přijít kdykoliv. Ale o tom třeba jindy.


Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/porod-napric-historii-jak-se-rodilo-pred-sto-lety-a-dnes-62320
https://cs.wikipedia.org/wiki/Porodnice
https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/jak-a-kde-se-rodilo-v-minulych-staletich-20170428.html

Porody z časů dávno minulých zaváněly hrůzou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!