Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Adventní věnec / foto: shutterstock

Adventní věnec: Jeho historie a symbolika svící

Adventní věnec je neodmyslitelným symbolem Vánoc. Jaká je jeho historie? Víte, co symbolizují jednotlivé svíce? Jak má vypadat jeho tradiční výzdoba?

K Vánocům patří výzdoba adventního věnce. První adventní neděle je časem, kdy zapalujeme první svíčku na věnci. Pěkně nazdobený věnec je dekorací, která nám náležitě provoní i domácnost. Jaká je však historie samotného věnce a co symbolizují jednotlivé svíce, které se zapalují o každé adventní neděli?

Adventní věnec
Adventní věnec – Zdroj: Shutterstock.com

Historie adventního věnce sahající do dávných dob

Dnešní podoba adventního věnce se začala utvářet už ve středověku. Tehdy křesťané začali používat věnec coby součást své duchovní přípravy na Vánoce. Avšak tradice zapalování svící na adventním věnci přišla až o mnoho let později, konkrétně až v 20. století. Protestanská církev v Německu utvořila tradici v podobě adventního věnce se 4 svíčkami, jak je tomu doposud. Ale proč se tedy mluví často o 5 svíčkách?

Význam jednotlivých svíček pro katolíky, anglikány a luterány

Kulatý tvar adventního věnce, který nemá začátek ani konec, je tak symbolem věčnosti Boha, nesmrtelnosti duše a věčným životem nalezeným v Kristu. Rozdíly jsou patrné v barvách i dokonce počtu svíček. U nás je adventní liturgickou barvou fialová. Měly by se tak používat fialové svíčky i stuhy. Fialové svíčky doplňuje 4. růžová symbolizující barvu zrození a naděje. Bílé svíčky jsou tradiční výzdobou v západní Evropě.

Zatímco protestanské věnce zdobí svíčky červené a zlaté. Červená znamená Kristovu prolitou krev a zlatá je symbolem vítězství dobra. Barvy, které se často objevují i v rodinách pravoslavného vyznání. V anglikánské a luteránské církvi se věnce zdobí modrou barvou, která je symbolem královské hodnosti. Rovněž znamená i symbol oblohy nebo vody, jakožto počátek nového stvoření.

Adventní svíce
Adventní svíce – Zdroj: Shutterstock.com

Správné pořadí aneb jak se svíčky zapalují

Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček. O první adventní neděli se zapaluje svíčka, která symbolizuje naději. O druhé neděli zapalujeme svíčku, která je symbolem míru. O týden později se zapaluje svíčka symbolizující přátelství, která by měla být růžové barvy. O třetí adventní neděli podle tradice zapaluje svíčky matka rodiny. A poslední adventní neděli se zapaluje svíčka symbolizující lásku. A tu má zase naopak zapálit otec rodiny.

Někteří zapalují i 5. svíčku, a to na Štědrý den po západu slunce. Tato svíčka je bílé barvy a je zasvěcena Kristu. Umísťuje se do středu adventního věnce. Bílá barva je symbolem duchovní čistoty, Vánoc i samotného Ježíše Krista.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-prvni-adventni-nedele-pripomenme-si-pravou-symboliku-a-historii-adventnich-vencu-40378379

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/odkud-se-vzala-tradice-adventniho-vence-a-jakou-ba

Adventní věnec: Jeho historie a symbolika svící

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!