Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pirátka / foto: shutterstock

Nejúspěšnější pirát v historii? Byla to žena, velmi chytrá a velmi vynalézavá

Jedno ze starých námořnických rčení praví, že žena na palubě lodi přináší smůlu. V případě krásné Čeng Š‘ měli smůlu ti, které na svých plavbách potkala.

Z prostitutky pirátskou královnou

Pirátství je staré jako samotná námořní obchodní doprava. K největšímu rozvoji ale došlo až v 17. a 18. století, kdy se do povědomí dostala právě Číňanka Čeng Š‘, vlastním jménem Shil Xiang Gu. Původně pracovala jako prostitutka v pobřežním nevěstinci, kde se také seznámila s pirátským velitelem Čengem I. Ten si ji natolik oblíbil, že ji pojal za manželku, a dokonce jí přiřkl poloviční nárok na svůj majetek a moc.

A dobře udělal. Společně začali zavádět nové reformy, sjednocovat pirátské gangy a vybudovat flotilu, která v dobách největší slávy čítala 1800 lodí a 80 tisíc pirátů. Když v roce 1807 její manžel nečekaně zemřel na tyfus, svedla jejich adoptivního syna, aby si s jeho pomocí udržela své postavení. Dva týdny po smrti Čenga I. oslavili svatbu a z Čeng Š‘ se stala pirátská královna.

Pirátská loď
Pirátská loď – Zdroj: Shutterstock.com

Poslušnost si udržovala přísnými pravidly

Udržet disciplínu a morálku v tak obrovské flotile vyžadovalo nastavení přísných pravidel. Mezi ta nejdůležitější patřil trest smrti za odmítnutí splnění rozkazů nebo vydávání vlastních, odevzdávání 80 % kořisti do společného fondu pod hrozbou zbičování a také přísný zákaz znásilňování ženských zajatců. Mužští zajatci se mohli buď k flotile přidat, nebo jim byly přibity nohy k palubě a byli ubiti k smrti.

Pirátská vlajka
Pirátská vlajka – Zdroj: Shutterstock.com

Nakonec přijala dohodu

Éra pirátky Čeng Š‘ trvala několik let, během kterých porazila válečné loďstvo dynastie Čching i portugalskou námořní flotilu a nashromáždila obrovské jmění. V roce 1810 se však rozhodla přijmout výhodnou dohodu – s pirátstvím skončí, za což jí bude udělena amnestie, aniž by se musela vzdát nastřádaného majetku. Nezapomněla ani na svou posádku – pro své muže vyjednala místa ve státní administrativě a její muž se stal dokonce kapitánem čínského námořnictva. Sama si otevřela nevěstinec a později hernu. Zemřela ve věku 69 let.

 

Zdroj:

https://www.dotyk.cz/magazin/ceng-s-piratka-cina-30001221.html

https://www.nespechej.cz/clanky/nejuspesnejsim-piratem-vsech-dob-byla-neobycejna-zena-20231018-879.html

Nejúspěšnější pirát v historii? Byla to žena

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!