Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sfinga / foto: shutterstock

Kdo spáchal první atentát v dějinách lidstva a kdo byla jeho oběť? Stopy vedou do starého Egypta

Atentáty jsou staré téměř jako lidstvo samo. Ale kdy došlo k tomu úplně prvnímu?

Když se objeví osoba, která má příliš mnoho moci a začne dělat v zemi změny, které se lidem nelíbí, je dost složité ji odstranit. Není tedy divu, že čas od času ti nejodvážnější sáhnou k radikálnímu řešení a zbaví se nepohodlného vůdce zabitím.

Nepohodlný faraon

Vědci se domnívají, že vůbec první, kdo musel zemřít rukou atentátníka, byl faraon Teti. Znát ho můžete i pod jménem Othoés. Ten vládl v Egyptě v letech 2291 až 2279 před naším letopočtem a jeho nástup na trůn byl poněkud krkolomný.

Zachycení egyptské historie
Zachycení egyptské historie – Zdroj: Shutterstock.com

Jeho předchůdcem byl faraon Venis, který zemřel bez mužského potomka. Jeho smrtí končí období vlády páté dynastie a nastává doba nestability. Naštěstí Venis zanechal dceru Iput, kterou si bere za manželku právě Teti a skrze své manželství legalizuje svůj nástup na trůn. To je sice možné, ale není to stejné a bezpečné, jako kdyby byl sám pokrevním potomkem starého faraona. Teti zakládá novou dynastii a musí kolem sebe shromáždit skupinu věrných hodnostářů, aby měl o koho svou vládu opřít. Venidovým lidem věřit nemůže.

Jistota je jistota

Teti dobře ví, že je jeho trůn velmi vratký, a tak se snaží posílit svou moc a vůli, kde se dá. Kromě skupiny věrných kolem sebe zavedl i novou funkci, tzv. dohlížitele na ochranu všech vládcových domů. Ten měl za úkol dohlížet na bezpečí panovníka a jeho rodiny. Teti ale posiloval svůj vliv i u představitelů náboženství. Výrazně se snažil o rozšíření uctívání bohyně Hathory, centralizoval vládu, omezil poloautonomní systém, a kromě toho rozvíjel obchodní styky se sousedními zeměmi. Bylo mu to však co platné?

Vrah stojí blízko

Ať se Teti snažil sebevíc, jeho jednání vzbuzovalo nevoli, která vykrystalizovala ve skupinu jeho odpůrců. Z té pak vzniklo seskupení spiklenců, kteří se rozhodli se Tetiho zbavit. Zavraždit faraona obklopeného věrnými strážci nebylo jednoduché. Přesto se to podařilo.

Faraon
Faraon – Zdroj: Shutterstock.com

Historici se domnívají, že to byli právě jeho tělesní strážci, kdo Tetiho zradili a zavraždili. Druhá možnost směřuje do faraonova harému. Jeho vrahem je údajně Veserkare, který je prý jedním z Tetiho nemanželských synů, jehož zplodil s některou z konkubín ve svém harému. Domněnku podporuje i fakt, že po Tetim na trůn usedl právě Veserkare.

Spravedlnost vlastní krve

Zda byl skutečně Veserkare synem Tetiho, se dnes již zřejmě nedozvíme. Faktem však je, že jakmile byl Tetiho právoplatný syn Pepi I. schopen převzít vládu, svrhl Veserkareho z trůnu a zdůraznil svůj pokrevní nárok. Zničil vše, co mohlo zrádce a nespíš i vraha jeho otce připomínat.

 

Zdroj:

Epocha, č. 2, 2024, str. 6.

Kdo spáchal první atentát v dějinách lidstva a kdo byla jeho oběť?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!