Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pirátka / foto: shutterstock

Nejslavnější pirátky historie si v ničem nezadaly s muži. Byly nemilosrdné, zuřivé a obávané

Pirátství je všeobecně považované za mužskou doménu. Přesto se v historii našlo hned několik žen, které plavbě pod černou vlajkou propadly. A navzdory úsloví o ženách na palubě se jim náramně dařilo.

Grace O‘Malley

Grace O’Malley se narodila jako dcera irského náčelníka kmene Mháille. Od svého otce se od malička učila mořeplavbě, přesto se během jejího dospívání zdálo, že prožije spíš poklidný život v roli ženy v domácnosti. Po smrti svého muže se ale postavila do čela vlastní flotily a obrážela pobřeží coby pirátská královna. Vedla námořní bitvu pouhých pár hodin po porodu svého syna, dobyla několik pobřežních pevností, a nakonec si vyprosila milost od královny Alžběty I.

Rachel Wall

Rachel Wall pocházela z Pensylvánie. Jako náctiletá utekla z domova a provdala se za námořníka, finanční problémy je ovšem brzy donutily dát se na dráhu pirátství. Z řad místních zločinců sestavili posádku a začali přepadávat lodě plavící se v okolí Nové Anglie. Jejich strategie byla vskutku zajímavá – za bouře předstírali, že jejich loď je zdevastovaná, a Rachel prosila o pomoc. Následně nic netušící posádku pomocné lodi brutálně pobili. Rachel byla nakonec popravena.

Pirátská loď
Pirátská loď – Zdroj: Shutterstock.com

Mary Read

Mary Read neměla vůbec šťastné dětství. Matka ji převlékala za chlapce a vydávala ji za jejího zesnulého nevlastního bratra, aby se domohla finanční pomoci od chlapcovy babičky. V přestrojení za muže se dostala až do námořnictva a následně do posádky piráta Jacka Rackhama. U něj si získala reputaci nemilosrdné a kruté vražedkyně. Od popravy ji zachránilo těhotenství, přesto ve vězení zemřela na vysokou horečku.

Anne Bonny

Mary nebyla jedinou ženou v Rackhamově posádce. Setkala se zde s Anne Bonny, která byla zároveň Rackhamovou milenkou. Uměla skvěle střílet i šermovat, byla zuřivá, odvážná a vznětlivá, v hádce zabila hned několik svých kolegů. Stejně jako Mary skončila díky těhotenství „jen“ ve vězení, Anne ovšem nakonec vykoupil její bohatý otec.

 

Zdroj:

https://www.history.com/news/5-notorious-female-pirates

Nejslavnější pirátky historie si v ničem nezadaly s muži. Byly nemilosrdné, zuřivé a obávané

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!