Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Královna Viktorie / foto: shutterstock

Koníčky těchto známých historických osobností vás překvapí. Kdo rád trhal zuby a kdo choval jelena?

Slavné historické osobnosti si převážně pamatujeme díky jejich velkým činům, vlivu na politické dění nebo pro jejich průlomová díla a objevy. Některé z nich se ale také věnovaly opravdu netradičním zájmům.

Hra na služebnou

Marie Antoinetta ve své době platila za symbol luxusního života a bohatství. Možná právě proto našla zálibu v hraní si na obyčejnou služku. Nechala si postavit soukromou vesnici, kam odbíhala od svých královských povinností, pečovala zde o zvířata, pásla ovce a užívala si poklidný venkovský život.

Marie Antoinetta jako služebná
Marie Antoinetta jako služebná – Zdroj: Shutterstock.com

Neobvyklý mazlíček

Dánský astronom Tycho de Brahe je považovaný za nejpřesnějšího a nejlepšího pozorovatele hvězdné oblohy své doby. Měl ale také velmi neobvyklého mazlíčka, jelena wapiti. Znamenal pro něj tak moc, že ho s sebou bral i na pijanské sešlosti. To se bohužel jelenovi stalo osudným, během jedné z nich vypil až příliš mnoho alkoholu a nešťastně spadl ze schodů. Na následky pádu zemřel.

Chytání myší

Královna Viktorie vládla Spojenému království od roku 1837 až do své smrti roku 1901. Přes všechny její panovnické úspěchy se ale zapomíná na jeden z jejích zvláštních koníčků, chytání myší. Dokonce vlastnila cvičeného toy teriéra, který prý dokázal zabít 100 myší za pět a půl minuty.

Hledání kamene mudrců

Isaaca Newtona zná celý svět jako vynikajícího fyzika. Málokdo ale ví, že se věnoval také alchymii, kterou vnímal jako skutečnou vědu a stavěl ji na roveň všem ostatním. A ačkoliv se mu nepodařilo přeměnit obyčejný kov ve zlato, zanechal za sebou hned několik významných spisů, ze kterých těžila pozdější chemie.

Isaac Newton a jeho podivný koníček
Isaac Newton a jeho podivný koníček – Zdroj: Nicku / Shutterstock.com

Trhání zubů

Spousta lidí sbírá drobné předměty, jako jsou známky, figurky nebo třeba pohlednice. Car Petr I. Veliký, který vládl v Rusku od roku 1682 do roku 1721, sbíral lidské zuby. Vlastníma rukama je trhal sobě, svým přátelům i dvořanům a každý z nich uložil do speciální označené krabičky. Jeho sbírka čítá přes 1000 exemplářů. Schovával si i nástroje, kterými je extrahoval.

 

Zdroj:

https://www.culturefrontier.com/from-quirky-to-bizarre-the-weird-hobbies-of-historical-figures/

Koníčky těchto známých historických osobností vás překvapí. Kdo rád trhal zuby a kdo choval jelena?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!