Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Božena Němcová / foto: Radowitz / Shutterstock.com

Božena Němcová a její osudové lásky. A že jich bylo!

Božena Němcová je známá především jako mistrná spisovatelka. Byla ale i krásnou a inteligentní ženou, která o přízeň mužů neměla nouzi. A ani jí nebyli muži lhostejní.

Život Boženy Němcové byl bouřlivý a plný ran osudu. O jejím původu se dodnes vedou spory, ačkoliv příbuznost s kněžnou Zaháňskou byla vyvrácena. Už od útlého dětství vynikala bystrostí, sebevědomím a inteligencí. Její pokusy o emancipaci se ale nesetkaly s nadšením, a tak ji rodiče brzy provdali za státního úředníka Josefa Němce. Manželství nebylo šťastné, a snad právě proto se vrhala do náručí milenců.

Božena Němcová prý všechny své milence vroucně milovala. Sama také toužila po lásce, která se jí nedostávala od manžela. Nikdy proto nevyužívala muže k vlastnímu prospěchu, ačkoliv o ni jevili zájem i bohatí a vlivní pánové. Naopak ji velmi přitahovali inteligentní muži. Kolik milenců přesně vystřídala, se neví, čtyři z nich ale byli osudoví.

Lásky jedné spisovatelky
Lásky jedné spisovatelky – Zdroj: Shutterstock.com

Václav Bolemír Nebeský

Prvním z nich byl obrozenecký básník a publicista Václav Bolemír Nebeský. Ten ale vášnivou lásku mladé ženy neopětoval v takové míře, v jakou doufala. Nakonec po roce odešel studovat medicínu do Vídně, což Božena odnesla horečkami a celkovým zhoršením zdraví.

Jan Helcetel

Náplast na zlomené srdce hledala u lékaře Jana Helcetela, člena kulturně-vlasteneckého sdružení Českomoravské bratrstvo. Ani tento milenecký vztah ale nedopadl šťastně, záhy po jeho ukončení se navíc rozpadlo i bratrstvo.

Dušan Lambl

Ještě téhož roku se Božena zamilovala do lékaře Dušana Lambla. Neví se jistě, zda byl ošetřujícím lékařem jejího syna, nebo dokonce jejím vlastním, každopádně lásku zhatil Boženin manžel, který na poměr přišel.

Hanuš Jureka

Poslední velkou láskou této neobyčejné ženy byl Hanuš Jurenka, o 11 let mladší student medicíny. Tomuto vztahu zase nepřáli Hanušovi rodiče, kteří ho poslali studovat do Polska, aby na Boženu zapomněl.

 

Zdroj:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/bozena-nemcova-milenci

https://www.dama.cz/clanek/bozena-nemcova-chteli-ji-zkrotit-rodice-i-manzel-presto-mela-radu-milencu

Božena Němcová a její osudové lásky. A že jich bylo!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!