Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lední hokej / foto: Shutterstock

Kdy a jak vznikl hokej?

Letošní mistrovství světa v ledním hokeji se odehraje v České republice. Abychom si zkrátili čekání, pojďme se podívat, odkud se vlastně tento oblíbený sport vzal.

Za prapůvodcem hokeje musíme vycestovat do Velké Británie, Skotska a Irska. V těchto zemích se kolem roku 1600 objevují zmínky o hře zvané „hurley“ a připomínala tak trochu golf na zamrzlém jezeře. Nehrálo se na týmy, ale soutěžila skupina mužů, kteří se snažili dohonit rozpohybovaný míč. O úrazy nebyla nouze, sportovci do sebe mohli volně strkat.

Hokejová výstroj
Hokejová výstroj – Zdroj: Shutterstock.com

Z Irska do Kanady

Irští přistěhovalci tento sport následně rozšířili až do Kanady, kde si získal takovou oblibu, že pro něj v Montrealu v roce 1860 nechali vybudovat první hokejovou halu na světě. Zde byla také poprvé sepsána první hokejová pravidla a vznikla zde první hokejová organizace, a to v roce 1870. Sport se dál šířil do Spojených států amerických a odtud do celého světa.

Na myšlenku pořádání profesionálních soutěží v hokeji přišel lord Stanley z Prestonu, generální guvernér Kanady. Zakoupil proto slavný pozlacený pohár, jenž proslul jako nejstarší a nejznámější sportovní trofej na světě.

Ke hře se nejprve používaly pouze dřevěné puky, hole a brusle, až v roce 1899 byly vynalezeny branky se sítí. V jednom mužstvu hrálo sedm hráčů. V roce 1920 se pak hokej stal součástí olympijských her.

Hokej jako oblíbený olympijský sport
Hokej jako oblíbený olympijský sport – Zdroj: shutterstock / Chaay Tee

Jak to bylo u nás?

V Čechách se hokej poprvé objevil na přelomu 19. a 20. století. Jednalo se ale o takzvaný bandy hokej, který se hrál v 11 hráčích, s kulatým míčkem a s holemi připomínajícími držadla deštníků. Až o něco později se prosadil hokej kanadský.

První oficiální hokejové utkání u nás svedli v roce 1901 hokejisté pražské Slavie a Bruslařský závodní klub. V témže roce zaznamenala Slavie také mezinárodní úspěch, a to proti vídeňskému hokejovému klubu. Vyhráli 17:3. V roce 1908 byl založen Český svaz ledního hokeje a dalším úspěchům českých hokejistů už nestálo nic v cestě.

 

Zdroj:

https://www.sksrsni.cz/historie-ledniho-hokeje/

https://www.stoplusjednicka.cz/od-nadsencu-k-narodnimu-sportu-cesta-ceskeho-hokeje-z-rybniku-mezi-svetovou-elitu

Kdy a jak vznikl hokej?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!