Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Marie Curie-Sklodowská / foto: Wikipedia

Zajímavosti o Marii Curii Sklodowské – studovat začala ve 24 letech a její pozůstalost je dodnes silně radioaktivní

Marie-Curie Sklodowská patří právem patří do základních osnov chemie. Slavná chemička se svým manželem objevila radium a polonium, dvakrát získala Nobelovu cenu a nakonec zemřela na následky ozáření. Co o ní ale možná nevíte?

Těžký start do života

Marie Sklodowská byla nejmladší z pěti dětí. Matka jí zemřela, když jí bylo 10 let, a tak si i přes nesporný talent musela na studium počkat. Aby pomohla rodinnému rozpočtu a své starší sestře, která studovala v Sorbonně, začala pracovat jako vychovatelka. Na univerzitu se dostala až ve 24 letech, kdy jí již vystudovaná sestra mohla laskavost oplatit.

Studium zahájila později než bylo zvykem
Studium zahájila později než bylo zvykem – Zdroj: Shutterstock.com

V čem všem byla první?

Marie Sklodowská má na kontě hned několik prvenství. Jako první žena obhájila na Pařížské univerzitě doktorát, jako první žena získala Nobelovu cenu za fyziku, jako první žena byla zaměstnaná jako profesorka na Sorbonnské univerzitě a jako první žena byla pochována v mauzoleu v Pantheónu.

Neobyčejná láska

Se svým pozdějším mužem, Pierrem Curriem, se seznámila v laboratoři, kde začala pracovat. Když ji prvně požádal o ruku, odmítla, nakonec se z nich ale přeci jen stali manželé. Marie se však nevdávala v tradičních bílých šatech, přála si šaty tmavé, které by se lépe hodily do laboratorního prostředí. Svatební cestu trávili novomanželé cyklovýlety po francouzském venkově.

K Pierrovi ji navzdory počátečnímu odmítnutí pojila velká láska. Po jeho smrti se oblékala už jen do tmavých šatů, a dokonce mu pravidelně psala dopisy.

Dopisy psala manželovi i po jeho smrti
Dopisy psala manželovi i po jeho smrti – Zdroj: Shutterstock.com

Hrdinka světové války

Marie vymyslela a sestavila malé rentgenové jednotky, které během první světové války pomáhaly vojákům přímo na bojišti s diagnostikou zranění. Sama se dokonce účastnila několika vojenských operací, kdy tyto jednotky obsluhovala.

Nebezpečná pozůstalost

Veškerý dochovaný majetek Marie Sklodowské včetně originálních spisů je skladovaný v olověných boxech a není dovoleno s ním kvůli silné radioaktivní kontaminaci manipulovat bez ochranného oděvu.

 

Zdroje:

https://www.elektrina.cz/zivotopis-marie-curie-sklodowske

https://www.nespechej.cz/clanky/marie-curie-zajimavosti-o-vedkyni-ktera-jiz-navzdy-zmenila-svet-vedy-20240531-2626.html

Zajímavosti o Marii Curii Sklodowské – studovat začala ve 24 letech a její pozůstalost je dodnes silně radioaktivní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!