Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Albert Einstein / foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Nejrozšířenější mýty historie, kterým dodnes věří tisíce lidí. Einstein jako propadlík, Newton a jeho jablko nebo žárovka, která proslavila Edisona

Je jedno, před jak dlouhou dobou jste opustili školní lavice, na vynálezce žárovky nebo pověst o Oldřichovi a Boženě si jistě vzpomenete. A možná vás překvapí, že to všechno bylo trochu jinak.

Einstein ve škole propadal

Omlouvali jste si během studentských let školní neúspěchy tím, že i Albert Einstein propadal z několika předmětů? Je to omyl, známky proslulého génia byly naopak nadprůměrné. Mýtus vznikl kvůli švýcarskému systému známkování, kdy jednička byla nejhorším ohodnocením. A tu dostal pouze z fyzikálního praktika, ovšem nikoliv kvůli (ne)učení, ale kvůli tomu, že na předmět zkrátka nechodil.

Napoleon byl prcek

Napoleonským syndromem trpí člověk, který má mindráky ze své tělesné výšky. Stejně, jako kdysi Napoleon Bonaparte. Nebo snad ne? Císař ve skutečnosti vůbec malý nebyl, naopak se svými 170 centimetry patřil ve své době spíš k nadprůměru. Mýtus o jeho výšce vznikl nejspíš ze špatně pochopené přezdívky Le petit Caporal.

Napoleon je často znázorňován jako malý muž
Napoleon je často znázorňován jako malý muž – Zdroj: Shutterstock.com

Newtonovi spadlo na hlavu jablko

Učili jste se, že Isaac Newton „objevil“ gravitační zákon, když mu přímo na hlavu spadlo jablko? Ve skutečnosti ovoce dopadlo vedle něj.

Edison vynalezl žárovku

Když se zeptáte na vynálezce žárovky, většina lidí za něj označí Thomase Alvu Edisona. Ten ale pouze zdokonalil již existující model tak, aby vydržel déle svítit.

Od dob Edisona prošly žárovky dalším vývojem
Od dob Edisona prošly žárovky dalším vývojem – Zdroj: Shutterstock.com

Oldřich Boženu miloval

A zabrousíme i do české historie. Pamatujete si na romantickou pověst o knížeti Oldřichovi, který se zamiloval do krásné pradleny Boženy a odvezl si ji s sebou na hrad? Ve skutečnosti na příběhu nebylo romantického vůbec nic. Oldřich tehdy vdanou Boženu unesl, jejího muže nechal zavraždit a učinil z ní svou konkubínu, jelikož sám byl tehdy v manželském svazku. Od Boženy nečekal nehynoucí lásku, ale pouze povití dědice, což se jeho ženě nedařilo.

Slovo robot vymyslel Karel Čapek

Je známo, že slovo robot je českého původu. Většina lidí ho přisuzuje Karlu Čapkovi, který ho poprvé použil ve své hře R.U.R. Slovo ale ve skutečnosti vymyslel jeho bratr Josef.

 

Zdroje:

https://www.lifee.cz/psychologie/nejvetsi-historicke-myty-aneb-co-nas-ve-skole-ucili-spatne_2110.html

https://www.matfyz.cz/clanky/einsteinovo-vysvedceni

https://nasetema.cz/historie/povest-o-oldrichovi-a-bozene-nevypravi-o-lasce-ale-o-cizolozstvi-a-touze-po-dedici/6678/

Nejrozšířenější mýty historie, kterým dodnes věří tisíce lidí.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!