Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlaté prasátko / foto: magazin

Kdo se postí, uvidí zlaté prasátko

Zlaté prasátko mají o Štědrém večeru za odměnu spatřit všichni ti, kteří celý den poctivě dodržovali půst.

Je dodnes nedílnou součástí Vánoc a jeho symbolem. Kde a kdy však víra ve zlaté prasátko vznikla? A co vlastně zlaté prasátko symbolizuje?

Původ tohoto symbolu Vánoc můžeme hledat již v předkřesťanské době, kdy pohané namísto dnešních Vánoc oslavovali zimní slunovrat. Tyto pohanské slavnosti se pojily s kultem Slunce. K typickým symbolům slunečního kultu pařilo mimo jiné prase, které si lidé spojovali s hojností a prosperitou. Nejenom pro Slovany bylo prase symbolem hojnosti. Ve starém Římě bylo toto zvíře spolu s býkem a beranem tou nejcennější obětinou. Germáni zase uctívali posvátného kance.

Právě pohanství dalo vzniknout našemu vánočnímu prasátku. Křesťanství totiž na toto zvíře pohlížela spíše v negativním smyslu. Vepře křesťané spojovali především s leností, špínou nebo obžerstvím.

A proč má vánoční prasátko zrovna zlatou barvu? Opět to souvisí s pohanskou vírou našich předků. Zlatá barva pro ně byla symbolem začátku odchodu zimy a vládnutí Slunce. Pro křesťanství je zlatá brava však také důležitá – odkazuje na jeden z darů, který tři králové přinesli malému Ježíškovi.

Zlaté prasátko může o Štědrém večeru spatřit jenom ten, kdo se celý den postil. Zpravidla se poctivcům objevuje spolu s první hvězdou na obloze, kdy má také rodina zasednout ke štědrovečerní večeři.

Spatření zlatého prasátka mělo být odměnou zejména pro děti. Jak píše spisovatel Svatopluk Čech: „O Štědrém dni zachovávaly jsme my, děti, svědomitě půst, méně proto, abychom uviděli zlaté prasátko – v které jsem alespoň já nikdy nevěřil – jako spíše, abychom se ničím neprohřešily proti zvyklostem svátku pro nás nejvzácnějšího.“

V Čechách se kromě zlatého prasátka objevovalo i zlaté telátko, zlatý beránek, ptáček nebo kohoutek. Na Slovácku pak rodiče dlouho strašili své děti, že pokud se nepostí, přijde jim strašidelná vánoční bytost zvaná „svatý šprech“ rozpárat břicho. To proto, aby se přesvědčila, že děti mají prázdné břicho.

Kdo se postí, uvidí zlaté prasátko

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!