Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zombie na poli / foto: shutterstock

Pět nejlepších ‚zombie filmů‘ všech dob

Americký seriál Živí mrtví opětovně zpopularizoval zombie, krvelačné bytosti na pomezí života a smrti. Jejich pomyslným otcem byl nedávno zesnulý režisér a scenárista George A. Romero.

Americký seriál Živí mrtví opětovně zpopularizoval zombie, krvelačné bytosti na pomezí života a smrti. Jejich pomyslným otcem byl nedávno zesnulý režisér a scenárista George A. Romero, který v roce 1968 vyděsil návštěvníky kin filmem Noc oživlých mrtvol. Tímto legendárním hororem odstartoval existenci filmového subžánru tzv. zombie filmů a my jsme pro vás připravili seznam těch nejlepších z nich.

5. Zombi 2 (Lucio Fulci, 1979)

Chtěli byste nějakou takovou potkat v noci?

Ačkoli název evokuje, že se jedná o druhý díl, není tomu tak. Režisér Lucio Fulci se jen rozhodl využít úspěchu Romerova filmu Úsvit mrtvých (1978), který byl v Itálii distribuován pod názvem Zombi. Děj začíná v newyorském přístavu, kam přijíždí na první pohled opuštěná plachetnice. Na palubě je ovšem krvelačný nemrtvý, který bez problémů odolá i kulkám z policejních revolverů. Odpověď na otázku, kde se monstrum vzalo, hledají kromě strážců zákona i dcera majitele lodi Anne (Tisa Farrowová) a zvídavý novinář Peter (Ian McCulloch).

4. 28 dní poté (Danny Boyle, 2002)

Režisér legendárního snímku Trainspotting (1996) dokazuje, že i ten nejlepší úmysl může mít ty nejhorší následky. Skupina ochránců zvířat vnikne do laboratoře v Cambridgi, kde vědci právě zkoumají šimpanzy nakažené vzteklinou. Aktivisté zvířata vypustí, ale ta je okamžitě pokoušou a nakazí virem. O osmadvacet dní později se Jim (Cillian Murphy) z kurýrní služby probouzí v prázdné londýnské nemocnici a zjišťuje, že nákaza postihla takřka celé město.

 

3. Úsvit mrtvých (George A. Romero, 1978)

Smrt nutně neznamená konec. I tak se dá shrnout úspěšný film George A. Romera o ožívajících mrtvolách,

Strašidelný hřbitov
Strašidelný hřbitov

pojídajících lidské maso, a skupině přeživších, kteří se ukrývají v opuštěném obchodním domě. I vzhledem k nízkému rozpočtu vznikalo mnoho triků a rekvizit „na koleni“, například krev byla směsí levného potravinářského barviva, arašídového másla a sirupu. Film byl ovšem natolik úspěšný, že v roce 2004 vnikl remake.

2. Soumrak mrtvých (Edgar Wright, 2004)

Právě Romerův Úsvit mrtvých měl vlil i na Edgara Wrighta a Simona Pegga při psaní scénáře ke snímku Soumrak mrtvých. Protagonistou této hororové komedie je Shaun (Simon Pegg), povaleč, který tráví většinu času v hospodě se svým kamarádem. S vlastní matkou přitom nevychází a přítelkyni jednoduše přehlíží. Vše se změní ve chvíli, kdy se po ulicích začnou procházet nemrtví. Shaun a jeho blízcí se ukryjí v místním lokálu, kam však zombie nakonec stejně proniknou. Soumrak mrtvých potěší každého znalce hororů, neboť odkazů na jiná významná díla tohoto žánru je zde nespočet.

1. Noc oživlých mrtvol (George A. Romero, 1968)

Nebýt George A. Romera a jeho debutu ze šedesátých let, hororový žánr by se jistojistě vyvíjel úplně jinak. Černobílá klasika Noc oživlých mrtvol dokáže i po letech vyděsit ty nejotrlejší diváky a právem si zaslouží první místo v našem žebříčku. Paradoxem ovšem je, že anglické slovo zombie, jež je s Romerovou prvotinou spojováno, nezazní ve snímku ani jednou. Postavy totiž mluví o nemrtvých jen jako o tamtěch věcech.

Pět nejlepších ‚zombie filmů‘ všech dob

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!