Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kniha / foto: shutterstock

Nejlepší knihy roku 2017

Knihy jsou jedním z nejčastějších vánočních dárků. Pokud jste však pod stromečkem nenašli dostatek čtiva a do knihkupectví vyrážíte až nyní, máme pro vás zajímavé knižní tipy.

Skořápka – Ian McEwan (Odeon)

Netradiční kniha Skořápka (The Nutshell, 2016) britského prozaika Iana McEwana se rok po svém vydání dočkala českého překladu. Román líčí příběh Londýňanky Trudy, která přemýšlí o tom, jak se zbavit svého manžela, básníka a snílka Johna. Trudy se navíce spolčí svým milencem Claudem, nevýrazným a poněkud banálním bratrem svého muže.

Ani jeden ze spiklenců však netuší, že je po celou sleduje chytrý a zvídavý svědek. Je jím devítiměsíční dítě v Trudině lůnu, vypravěč příběhu, jenž se nápadně podobá Shakespearovu Hamletovi. Jazykový mistr McEwan tak představuje příběh plný důvtipu a hravosti, který neomrzí.

Život návod k použití – Georges Perec (Rubato)

Kniha Život návod k použití (La vie mode d'emploi, 1978) francouzského spisovatele Georgese Pereca u nás

poprvé vyšla v roce 1998, a to v překladu Kateřiny Vinšové. Toto složité sedmisetstránkové dílo s více než dvěma tisíci postav, jejichž tragikomické osudy se různě proplétají, zaznamenalo na konci sedmdesátých let takový úspěch, že Perec díky němu mohl opustit své zaměstnání vědeckého dokumentátora a naplno se věnovat psaní. Kniha znovu vychází v edici nakladatelství Rubato a užijí si ji hlavně náročnější čtenáři.

Tiché šlapací království – Zdeněk Svěrák (Grada)

Poněkud neobvykle se jeví pohádkový příběh Zdeňka Svěráka ze šedesátých let, původně rozhlasová hra, jež byla v roce 1968 zakázána. Její obsah totiž připomínal svízelnou situaci v tehdejším komunistickém Československu. Příběh je zasazen do bizarního království, kde je zakázáno nahlas mluvit. Porušení tohoto nesmyslného zákazu se trestá uvězněním. Tiché šlapací království je jednou z vtipných, ale zároveň chytrých pohádek, kterou si oblíbí i dospělí čtenáři.

Problém tří těles; Temný les – Liou Cch'-sin (Host)

Nakladatelství Host vydalo český překlad sci-fi románů Lioua Cch'-sina Problém tří těles (三体, 2006) a Temný les (黑暗森林, 2008). Knižní série – v originále třídílná – vypráví o někdejším pokusu Číňanů navázat

kontakt s mimozemskými civilizacemi i o děsivých následcích těchto experimentů.

Třicet let po troufalém vládním projektu začnou na Zemi umírat významní vědci, vznikají prapodivné sekty a objevuje se čarovná hra, která jako by ani nepocházela z naší planety. Pomalu se tak začne vyjevovat pravda: Za čtyři sta let má dojít k velké mimozemské invazi.

Na podzim tohoto roku by měl vyjít i poslední díl trilogie s názvem Vzpomínka na Zemi (死神永生, 2010), jenž byl nominován na prestižní cenu Hugo.

Žízeň – Jo Nesbø (Kniha Zlín)

Pokud patříte k zastáncům mobilní aplikace Tinder, jedenáctý díl detektivní série o Harrym Holeovi zřejmě nebude nic pro vás. V knize Žízeň (Tørst, 2017) čekají na Holea, nyní učitele na policejní akademii, extrémně brutální zločiny.

V Oslu dojde k vraždám žen, jež si domluvily schůzku právě přes seznamku Tinder. Ambiciózní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, a tak povolává Holea, který vzhledem k brutalitě vražd sestavuje alternativní vyšetřovací skupinu.

Nejlepší knihy roku 2017

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!