Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rambo / foto: Bioscop

Rambo nejen pro pamětníky

„Já jsem válka,“ procedil kdysi koutkem úst a měl pravdu. A válka nikdy nebyla tak parádní, jako když jí byl John Rambo.

magazin.cz
V osmdesátých letech vládli akčním filmům chlápci s bicepsy jako exponáty ze soutěže o největší meloun, chlápci s kamennými výrazy a mohutnými kvéry. Samotné filmy měly eleganci a lehkost obrněného transportéru a valily se kiny jako utržená lavina.

Tehdy byly hvězdami pánové Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger... a titul králů akce se jim snažili uzmout lidé jako Dolph Lundgren, Brian Bosworth, Ralph Moeller, Roddy Piper, Frank Columbo či Hulk Hogan.

A tyhle časy se nyní vrací. Jen v trochu modernějším provedení.

Barma v plamenech

magazin.cz
Pro lidi, kterým při vyslovení jména John Rambo nevlhne zrak, stručné shrnutí minulých událostí. V prvním filmu se Rambo vrací z Vietnamu do USA, jenže místo vřelého uvítání ho vydusí šerif tak, až Rambovi rupne v bedně a předvede maloměstským policajtům, co je to ta pravá válka.

První film měl dost temnou atmosféru (a původně měl končit smrtí hrdiny), dvojka a trojka už byly akční řežby. Ve dvojce se Rambo vrací do Vietnamu, aby zachránil nějaké vězně (a pozabíjel pár set rákosníků) a ve trojce se postaví v Afghánistánu proti celé ruské armádě. A teď, po letech, přichází muž, který má válku v krvi, počtvrté. A podobně jako jednička, i tenhle příběh je syrový a temný.

Poteče krev

magazin.cz
Děj čtvrtého Ramba je neskutečně jednoduchý. Skupina misionářů chce zavézt do Barmy, Rambo je pošle do hajzlu.

Misionáři loudí dál a Rambo se nakonec nechává ukecat. Ovšem sotva začnou fačovat utrhané ruce vesničanů a Rambo se vrátí zpátky domů, zaútočí na vesnici armáda, většinu brutálně zmasakruje a misionáře zajme. A Rambovi nezbývá než udělat to, co mu jde nejlépe. Zabíjet.
 
První, čeho si člověk všimne, je to, jak je nový Rambo brutální. Utrhané ruce, nohy, lidé, kteří se mění v krvavou spršku, vytrhávání ohryzků... rozhodně se Sylvester Stallone (který si film i režíroval) nijak nekrotil. Ale i přes krvavé flákoty je film nadupaný, strhující, zábavný a tak našlapaný testosteronem, že když na něj vezmete svojí přítelkyni, tak jí po skončení bijáku vyraší vousy.

magazin.cz
Představte si film 300 bez odskoků do politických machinací a máte Johna Ramba. Poslední půl hodina je nepřetržitý masakr, který předvádí, co všechno se dá dělat s lidským tělem (zvlášť, když to do něj našijete z těžkého kulometu).

Je to opravdu film střihu osmdesátých let, jednoduchý, přímočarý, ale úderný a puštěný na plné koule. A – překvapivě – i velmi dobře natočený. Inteligentní kombinace osmdesátkové těžkotonážnosti a moderních režijních trendů. Stallone už dřív dokázal, že režírovat umí (naposledy Rockym), ale vždycky to byly spíš komornější bijáky než takovýhle akční velkofilm. Teď dokázal, že rozhodně nepatří do starého železa a že je pořád (stejně jako Rambo) borec. A že má válku... a film... v krvi.

Rambo: Do pekla a zpět, Rambo, USA 2008, režie: Sylvester Stallone, hrají: Sylvester Stallone, Julie Benz…

Hodnocení:
8/10    
V kinech od: 21.2. 2008

Podívejte se na tariler:

Půjdete na Ramba, nebo je pro vaši generaci úplně out?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90