Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Belgická vlajka nad Gentem / foto: shutterstock

V Belgii nedělají jen čokoládu, ale i skvělé seriály

V záplavě seriálů americké, britské či francouzské produkce často zapomínáme, že i ostatní země dokážou vytvořit kvalitní pořady se zajímavou zápletkou a skvělým obsazením.

Výjimkou není ani – Francií zastíněná – Belgie. Seriály jako Hotel Beau séjour nebo Bílá zóna totiž slaví úspěch nejen doma, ale i v zahraničí.

Hotel Beau Séjour (2017 – současnost)

V hotelu Beau Séjour (v překladu příjemný pobyt) v Limburgu, nedaleko belgicko-nizozemské hranice, nachází mladá dívka Kato (Lynn Van Royenová) zakrvácené tělo. Přesněji řečeno své vlastní tělo. Z předchozí noci si navíc nepamatuje vůbec nic, natož pak důvod svého pobytu v tomto malém venkovském hotelu.

Kato to brzy přijde na to, že – ačkoli je mrtvá – pět lidí ji stále vidí. S jejich pomocí tak začne vyšetřovat svou vlastní smrt. Takový je ve zkratce příběh temného kriminálního seriálu Hotel Beau Séjour (Beau Séjour, 2017–), který slaví úspěch i ve Francii či Německu.

Bílá zóna (2017 – současnost)

I seriál Bílá zóna (Zone Blanche, 2017–) Mathieua Missoffa se odehrává na venkově, tentokrát ve fiktivním městečku Villefranche. Tato vesnice se nachází uprostřed lesů, kde není radiový ani mobilní signál, nachází se v tzv. bílé zóně. Kromě toho, že jde zřejmě o nejzapadlejší místo v zemi, je zde také neobvykle vysoká míra kriminality. Se zločinem si musí poradit šéfka tamní četnické stanice Laurene Weissová (Suliane Brahimová).

Seriál je sice zčásti francouzské produkce, nicméně v hlavních i vedlejších rolích se objevuje celá řada známých belgických tváří, např. Renaud Rutten či Laurent Capelluto.

Deník pana Manatana (1997–1998)

Seriál Deník pana Manatana (Les carnets de monsieur Manatane, 1997–1998) patřil k nejlepším humoristickým pořadům v Belgii. Jeho hrdinou je pan Manatane, miliardář, kapitalista, spisovatel, vědec, zpěvák, filantrop, plastický chirurg, matematický génius, exorcista a režisér, jehož ztvárnil slavný komik Benoît Poelvoorde. Seriál proslul cynickou ironií a drsným sarkasmem a mnohé fanoušky ani po letech nepřestal bavit.

Příměří (2016)

Protagonistou seriálu Příměří (La Trêve, 2016) je bruselský policejní vyšetřovatel Yoann Peeters (Yoann Blanc), který se i s dcerou vrací do rodného maloměsta. Zde je nalezeno tělo mladého afrického fotbalisty, jehož smrt místní policie uzavře jako sebevraždu. To se však zkušenému Yoannovi nezdá, a tak se pouští do vlastního vyšetřování. Detektivní série, vysílaná ve Francii, Německu i Spojených státech, získala na Festivalu Séries Mania 2016 (Paříž) ocenění za nejlepší frankofonní seriál roku.

Veřejný nepřítel (2016 – současnost)

V seriálu Veřejný nepřítel (Ennemi public, 2016–) se setkáváme s Guyem Bérangerem (Angelo Bison), na podmínku propuštěným vrahem dětí. Ten přichází do opatství v malé ardenské vesnici Vielsart, kde je zároveň pod přísným dohledem policistky Chloé Mullerové (Stéphanie Blanchoud). Ta věří, že každý takový kriminálník se časem vrátí do vězení.

Zatímco místní se snaží vyrovnat s přítomností vraha, policie se dozvídá o zmizení malé dívky. Podezřelý je v očích všech pouze jeden. Angelo Bison, představitel Bérangera, získal na Festivalu Séries Mania 2016 cenu za nejlepší mužskou roli.

 

V Belgii nedělají jen čokoládu, ale i skvělé seriály

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!