Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ava Gardnerová ve filmu The Killers / foto: shutterstock

Ava Gardnerová: Z chudé dívky vynikající herečkou

Kdyby v roce 1941 švagr jisté Avy Gardnerové z Wilsonu nebyl fotograf, nikdy by se nezrodila velká herecká hvězda. Jedna z nejkrásnějších žen Hollywoodu však vzdor slávě zůstala venkovskou dívkou, jež brala film zodpovědně.

Ava Lavinia Gardnerová se narodila na Štědrý den roku 1922 na farmě v Severní Karolíně jako nejmladší ze sedmi dětí pěstitelů bavlny a tabáku. Ava strávila dětství na jižanském východě, což se na ní projevovalo po celý život: Kromě záliby v chůzi naboso získala na jihu také silný přízvuk a dosti nevybíravý slovník, o kterém později v Hollywoodu kolovaly nejrůznější historky.

Krátce poté, co rodina přišla o značnou část majetku, zemřel Avin otec. Matka se rozhodla hledat štěstí ve větším městě, a tak když bylo Avě třináct let, rodina se přestěhovala do města Newport News. Zde matka začala pracovat jako správcová ubytovny pro lodní dělníky a podobnou práci zastávala i později ve městě Wilson, konkrétně na předměstí Rock Ridge. Zde Ava – tak jako její sourozenci – navštěvovala střední školu a v roce 1939 odmaturovala.

Poté Ava nastoupila na Atlantic City Christian College ve Wilsonu, kde studovala administrativu. Ze Severní Karolíny však často jezdívala do New Yorku, kde žili její sestra Beatrice, přezdívaná Bappie, se svým manželem Larrym Tarrem. Ten byl profesionálním fotografem a krása jeho mladé švagrové ho uchvátila. V roce 1941 se Larry nabídl, že Avě udělá snímek. Výsledek byl natolik zdařilý, že fotografie skončila ve výloze Larryho studia na Páté avenue, což dívce nakonec otevřelo dveře do Hollywoodu.

Hledač talentů

Kolem výlohy Larryho studia šel jednoho večera Barney Duhan, hledač talentů pro hollywoodské studio Metr-Goldwyn-Mayer. Duhan požádal Larryho Tarra o kontakt na dívku s tím, že by o ní šéfové v MGM rozhodně měli slyšet. Larry hledači talentů po krátkém odporu vyhověl. Netrvalo dlouho a Avu pozvali na ústní pohovor do newyorské oblastní kanceláře MGM.

Ještě v témže roce Ava podepsala smlouvu na sedm let a se sestrou Bappie se vydala napříč Spojenými státy do Hollywoodu. Počátek pro ni však nebyl jednoduchý. Studio jí ze všeho nejdříve přidělilo učitele, který ji měl zbavit nesrozumitelného venkovského přízvuku. Aby pronikla do tajů herecké profese, filmaři ji obsazovali jen do malých, až bezvýznamných rolí. Jen v letech 1942–1943 se objevila téměř ve dvou desítkách snímků, přičemž ve většině případů se její jméno ani neobjevilo v titulcích.

Ava se v Hollywoodu seznámila s hercem Mickeym Rooneym, kterého si v lednu 1942 vzala. I nadále však zůstala herečkou nevelkých rolí, a to až do roku 1946, kdy na sebe poprvé upozornila v béčkové detektivce Whistle Stop. Po prvním úspěchu o ni projevilo zájem studio Universal. Ava tak – po dohodě s MGM – získala roli v noirovém filmu Roberta Siodmaka Zabijáci (The Killers, 1946). Právě tento snímek na motivy povídky Ernesta Hemingwaye znamenal zlom v její kariéře: Z bezvýznamné představitelky vedlejších rolí se stala femme fatale.

Nicméně pro MGM točila Ava Gardnerová až do roku 1958. Studio ji ovšem považovalo pouze za možnost, jak se zviditelnit, a tak nadaná herečka účinkovala v řadě zcela průměrných filmů. Své schopnosti plně předvedla až ve snímcích velkých režisérů jako John Forde či George Cukor, přesto sama k sobě zůstala velmi přísná a neustále se vzdělávala a zdokonalovala.

Dopady manželství

Důležitou roli hrál i Gardnerové osobní život. Od poloviny čtyřicátých let se stýkala s miliardářem Howardem Hughesem a jejich vztah pokračoval i v padesátých letech. Po rozvodu s Rooneym byla vdaná za jazzového hudebníka Artieho Shawa; nicméně toto manželství trvalo pouhý rok a tehdy Gardnerová začala holdovat alkoholu. Třetí sňatek uzavřela se zpěvákem Frankem Sinatrou.

Zatímco Sinatru odsuzovali za to, že opustil svou hodnou ženu Nancy kvůli exotické krásce, Gardnerové kariéra na tom nemohla být lépe. Sňatek s pěveckou hvězdou ji vynesl na výsluní. Avšak manželství se Sinatrou bylo bouřlivé, plné hádek a žárlivosti, Gardnerová v té době také otěhotněla a potratila. V roce 1957 se manželé rozvedli, načež Ava odjela do Španělska, kde se spřátelila s Ernestem Hemingwayem a propadla býčím zápasům.

Kvůli daňovým problémům Ava roku 1968 odjela do Londýna, kde strávila posledních dvacet let svého života. Její zdravotní stav se však ke konci života zhoršil, kromě autoimunitního onemocnění ji trápila i dušnost způsobená kouřením. Po dvou mrtvicích v roce 1986 navíc zůstala upoutána na lůžko. Veškeré výdaje za zdravotní péči tehdy zaplatil její bývalý manžel Frank Sinatra, který zůstal i po rozvodu jejím blízkým přítelem.

Ava Gardnerová zemřela na zápal plic v roce 1990. Ačkoli se do světa filmu zapsala jako exotická kráska, byla odhodlanou herečkou a silnou ženou, která se i navzdory svému původu po celý život zdokonalovala, a přitom nikdy nepřestala být, jak tvrdila, dívkou z venkova.

 

Ava Gardnerová: Z chudé dívky vynikající herečkou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!