Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knihy a oceán / foto: shutterstock

Nejlepší knihy na pláž

Letní dovolená je ideální čas na čtení. Ať už ji letos strávíte v domovině, nebo vyrazíte za teplem, dobrá kniha se ve vašem zavazadle nikdy neztratí. Mnohá díla jsou navíc – nejen díky obsahu – na léto příhodná.

V cizích zemích, v dalekých krajích – antologie

Antologie V cizích zemích, v dalekých krajích (2014) je zdařilou sbírkou méně známých povídek Otakara Batličky, Josefa a Karla Čapkových, Jaroslava Haška a mnohých dalších českých autorů. Všechny texty spojuje téma cestování, a tak se většina příběhů odehrává ve vzdálených a exotických končinách. Ačkoli některé povídky jsou méně poutavé než jiné, kniha jako celek působí velmi zajímavě a u čtenáře zajisté probudí touhu cestovat.

Když vás pohltí plameny – David Sedaris

Jste-li příznivci humorné literatury, známé dílo předního amerického humoristy a spisovatele Davida Sedarise vás jistě potěší. V knize Když vás pohltí plameny (When You Are Engulfed in Flames, 2008) se autor věnuje každodenním drobnostem i významnějším otázkám lidské existence, a to vše s notnou dávkou humoru. Nechybí přitom ani téma cestování…

Ten, kdo stojí v koutě – Stephen Chbosky

Epistolární román scenáristy Stephena Chboského Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of Being Wallflower, 1999) sice pojednává o roce stráveném ve školní lavici, nicméně díky své lehkosti, vtipu i upřímnosti je vhodný také jako letní čtení. Hlavní hrdina Charlie je čerstvý středoškolák, který se snaží vymanit z přidělené role stydlivého chlapce stojícího v koutě a žít svůj život po svém. Příchod na střední školu však není pro přemýšlivého chlapce jednoduchý, obzvlášť když se zde zamiluje.

Listy z mého mlýna – Alphonse Daudet

Povídková kniha francouzského spisovatele Alphonse Daudeta Listy z mého mlýna (Lettres de mon moulin, 1869) přenese čtenáře do jihofrancouzské Provence. Daudet, obvykle považovaný za realistu či naturalistu, dokázal v těchto krátkých textech věrně zachytit světlé i stinné stránky francouzského jihu, a tak je toto dílo dodnes považováno za jedno z jeho nejzdařilejších. Doporučit ho lze všem milovníkům Provence i Francie.

Naboso – Elin Hilderbrandová

Hořkosladký román americké spisovatelky Elin Hilderbrandové Naboso (Barefoot, 2010) vypráví příběh tří žen, které se vydávají do romanticky vyhlížejícího přímořského letoviska, aby unikly svým problémům. Jedna z nich se právě dozvěděla o své vážné nemoci, druhá – nadějná profesorka – přišla o práci kvůli románku se studentem a třetí se dozvěděla o manželově nevěře právě v momentě, kdy se jí konečně podařilo otěhotnět. Poutavý příběh o lásce, přátelství i rodině je sice určen zejména ženám, nicméně zaujmout by mohl i nejednoho vnímavého muže.

Nejlepší knihy na pláž

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!