Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
U knihomola / foto: shutterstock

Svět knihy – knižní veletrh a knihomolův ráj

Pokud patříte mezi knihomoly, jistě se už nemůžete dočkat 9. května, kdy odstartuje pětadvacátý ročník knižního veletrhu Svět knihy v Praze na výstavišti v Holešovicích.

Na veletrhu můžete strávit celé čtyři dny od čtvrtka až do neděle nebo si prostě vybrat jeden den, kdy se tam vyrazíte pokochat, nakoupit knihy, setkat se s oblíbenými autory, poslechnout zajímavé besedy a v neposlední řadě se sejít s knižními přáteli, se kterými se třeba jinde nepotkáváte. Setkat se můžete také se zahraničními nakladateli z různých zemí. Každým rokem se Svět knihy pyšní čestným hostem veletrhu, letos jím bude Latinská Amerika.

Chcete-li se vyhnout obří frontě na vstupenky ráno před areálem, obstarejte si vstupenku přes internet.

Pokud si chcete užít veletrh relativně v klidu (ale i to berte trochu s nadsázkou), vydejte se na něj ve čtvrtek nebo poslední den v neděli. Nejvíce nabitá bývá asi sobota, ovšem je také nejbohatší na program spolu s pátkem. Můžete trávit čas na besedách s autory ať už tuzemskými či zahraničními, na autogramiádách, popovídat si se zástupci oblíbených nakladatelství, nakupovat, protože odjet s prázdnou z knižního veletrhu, to přece není možné. Většina nakladatelství nabízí veletržní slevy. Takže vyrazit s batohem či menším kufříkem na kolečkách, pokud opravdu plánujete větší nákupy, není vůbec od věci. Spoustu lidí už na to přišlo. Není totiž nic horšího, než se plahočit s těžkými taškami plnými knih, jejichž ucha se vám zařezávají do dlaní a paže máte vytahané jako opice.

Kromě klasických knih na veletrhu seženete audioknihy a spoustu knihomolských nezbytností jako záložky, obaly na knihy, látkové tašky, ediční programy nakladatelstvích a spoustu dalších lákavých drobností.

Každým rokem přibývají odpočinkové zóny, kde si můžete posedět u kávičky či chlazeného nápoje.

Chcete si veletrh náležitě užít? Potom se na něj vydejte s dalším knihomolem nebo klidně sám/sama. Nejhorší je vzít si za společníka někoho, komu čtení nic neříká. Bude znechucený přeplněnými sály, hodinovým procházením stánků s knihami a nekonečným vybíráním vhodného titulu. Bude tak protivný, že vám celou akci zkazí a sám bude trpět. Takže se vydejte opravdu jenom s někým, kdo je také vášnivý milovník knih a nevadí mu davy lidí.

Na závěr jedna malá rada... Vyrazte si na veletrh nalehko, tím myslím oblečení. Bude-li právě období vyšších teplot, uvnitř bude neskutečné vedro. Ale to nás knihomoly neodradí, že?

Svět knihy – knižní veletrh a knihomolův ráj

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!